[良心經濟圈] 英國物業篇

809 回覆
661 Like 18 Dislike
留名跟進
可以 最簡單理解就係 Leasehold你係有個地主 而且要比Ground Rent如果過左 其實一舨唔會收番塊地 可以去Council續 當然會有個risk係到

而Freehold你就係個地主

Leasehold個Layer 就係
Freeholder --> Leaseholder --> Tenant

咁樣樣
LM and tks!
想知咩呀巴打 我下個post 應該係出講renting先
香港已經無左自動續,英國嗰邊仲有?
同埋香港係政府做地主,嗰邊嘅leasehold係咪有私人嘅landlord?

有無啲flat (唔係house)係freehold (或者成棟樓係堆業主form公司持有個freehold 再lease比返業主),呢類樓多唔多見?
正確呀巴打
多謝巴打 有時間like下個page
香港地產不了 你PM我都可以既 唔洗一定打工既
Richmond好住嫁其實
大把地方都有呀巴打
出年去讀書,可以想買flat or獨立屋,想知價錢同埋當地治安
600左右
terraced house係最平既
講係咁講, 有幾人真係會即時走先. 都係觀望下, 買定當買個安心啫
多謝巴打 得閒like下個page
多謝巴打 得閒like下個page
3房單位係flat? 你可能要預差唔多400萬先做到
manchester castlefield好唔好住? 定salford好d?
我見上年castlefield治安好差, 但就起緊好多新樓
p.s. 仲有冇咩區近manchester市中心又好住? 個人比較擔心治安問題
係咪改左名? user not found bo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞