[良心經濟圈] 英國物業篇

809 回覆
661 Like 18 Dislike
曼市有冇咩好選擇?
我開post都有講到點解我返咗嚟
其實只要你肯嘗試嘅話有好多工可以比到你做 而你又唔介意放下身段
但會唔會似香港既番工咁壓逼,香港惠康我知係chur到人爆
BC回流(未定居過uk)想買樓做mortgage係咪無方法
個人幾鐘意
想知你上面講嗰幾款樓樓價大概幾多 有個心理準備

見上面巴打答400-500呎大概150萬,係flat? 同樣單位大概租幾多?

同埋如果香港人諗住買咗先,遲啲再移民過去,咁香港人可唔可以用mortgage,再慢慢供?用到嘅話大概做到幾多成?
如果倫敦zone 1 番工, 住到去Richmond 會唔會太遠呢
Manchester如果市中心既話你預200幾萬HKD有個400-500呎既單位 要平既都有 係Manchester外圍
多謝巴打 幫手like一like個page

車位就好平姐 20萬左右一個 呎價而家Manchester都近 £400一呎 Birmingham就350-400 左右
唔會 好chill
都係睇番你本身有冇工 冇工好難有銀行會做mortgage比你
香港做野都可以做mortgage?
已like
如Manchester, £400呎,單位大嗎?
當1:10, 400萬港紙買個3房?
車位係咪可以買返附近就得? 定大型停車場?
Sorry,堅唔識但有興趣
上面我講400-500呎150萬係liverpool既樓價黎 如果同一個呎數去到Manchester就要200up

你可以用個buy to let mortgage做左先 但當然個interest會高D 到你真係想去英國住 咁就同銀行轉番做個self living mortgage

buy to let mortgage最高做到75%
英國人: 好近姐
香港人: 不了
要睇番個盤
返半年工得唔得?
定係至少一年後開始有啲信貸record先買得樓?
如果唔係可能都係選擇full pay
人在香港遙距咁買樓花再放租有無可能? 會唔會有地產商係一條龍做埋幫你租出去呢?
我可唔可以pm埋? 我都想知下
thanks, 如果去到外國, 大家一定要轉換下心態, 唔好下下用香港習慣左嗰套

我問本身係因為見到 Richmond 好似相對地 crime rate 低, 平均收入又比較高好似係一個比較好既區
.
單位有大有細比你揀 flat既話 大既up to 900呎都有 細既300呎都有

4m hkd 買到個3房house 有突 如果flat 既話有機會 都係睇區

車位既話太市中心D盤係冇車位你買 反而英國人對車位呢樣野唔太介意 因為你月租車位都係50鎊左右 唔洗專登買 同埋周邊好多可以室外停車場 同house 既話有得申請off road parking
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞