[良心經濟圈] 英國物業篇

809 回覆
661 Like 18 Dislike
Luton 正
你睇下22萬係賣咩比你先知 好多時都係引客問
250萬可以full pay到一間manchester中心既一房單位 重要幾靚
之前想買 但做唔到mortgage冇買到
只要揾到好盤盲值
去過 未住過聽人講好好
Luton就真係不了
我想搵個治安好既地方同個女一齊搬去住(個女得2歲),有冇咩好選擇?李斯特城?
謝謝,我研究下
有好多選擇,你本身做邊行,黎到諗住搵咩工,租樓定諗住預幾錢置業?
Push
放租點睇都係香港抵玩 香港稅flat rate 15% 英國累進20%起跳 最高45%
炒樓更加係香港抵玩 又冇capital gains tax 英國cgt成28% 你空住間屋唔租出去又收你double council tax
正路點都係keep住香港層樓 係英國unun腳收租
本身做秘書,係呢邊做office lady 呢啲難唔難搵..冇就做超市執貨上架呢啲..手頭都有150可以用既,但扣完其他安置費用都唔剩得多
Hampstead 好嗎?
我都想 但係我冇咁既資金
Leicester治安唔係太好 細個住個邊 覺得有d驚
20% -40% 係睇你個rental income幾高計

deposit scheme 係一路都有既野 正正常常buy to let 唔亂扣deposit 就冇問題

D樓唔住得人而要上court 已經係好誇張
呢個係必需 唔好話mortgage broker

Agent, management company, developer 都要小心
200萬/600 萬
巴打分別有無話咩樓係你個人推薦?同埋係咩區左右
唔離市區太遠就得
放租既話 要睇你點做 香港樓價貴 入場費貴 return rate做唔到咁高

炒樓既話 香港係最好炒 呢樣係真
唔確定呢個 搵其他巴打答
要睇你本身個目的係咩 有咩preference 有咩地區想去 想做d咩
做普通ADMIN、office manger都可以,但人工不會好高30K-40K in London but less than 30k likely outside of London
如果有£150k, 可以考慮non London,不過建議租住先,因為你mortgage 做唔到,做到都要3成首期
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞