『薪火post』BNO 續期資訊(87) 睇頂置 HMPO簽收後30個工作天內更新

1001 回覆
16 Like 9 Dislike
我寄野個日收到email 不過寄個陣照填多左張ls01 + memo講話online submit過
咁又係,始終有咁多個人資料
多謝你覆我 咁我照填
就算熟既,唔信我我都唔會俾copy
資料頁有好多個人資料啊
同埋hmpo 有寫明副簽既要求
咩種類既副簽要俾咩
都寫得好清楚
都已經唔係信唔信問題啦
已經成個報失程序做完,你仲寄乜鬼LS01?貪人哋唔夠嘢做?定係想你個申請再慢幾幾星期?你諗住重新報失玩多個月?
Sorry
你真係覺得嗰邊唔夠嘢做!明明搞網上報,就唔使寄乜鬼LS01!
Sorry 你同hmpo講!

睇多幾次doc!

HMPO忙到仆街

所以咪夾張memo話自己online submit過佢check返record有幾難? 我都等左兩星期 佢唔比ref你你就唔寄?
同埋我係寄左包裹先收到佢email
係文盲
網上報失既功能=LS01
有話穩唔穩陣d架咩
都係, 其實官方需要既資料好似冇坊間網站寫既咁多
梗係啦!你就係唔明報失程序係點樣!你留喺度幾個月,就知道香港呢班過期太耐嘅bno,資料唔喺現系統內,要人手搵返你申請時所有資料出嚟!而且呢一組人手更少,舊年等咗幾個月已經正常,何況依家咁多人報?如果一撳機就有,可以即出ref no啦!點解個個等成個月無消息?之前咪有人分享過,做過外國領事館批證件,批呢啲最憎人驚死唔夠料,放埋啲無謂文件,幾想消失咗佢!

成日驚人哋收唔到驚人唔記得,依家返唔齊工呀!明唔明?俾啲時間人哋幫多幾個香港人好唔好?你加多一腳,全世界又等耐啲,你明唔明依家香港人平均每日最少5000申請,但平均每日只批到250本bno,係咩境況?俾我係公務員PE ,真係理得你哋班香港人急!攞起份申請裡面夾咁多嘢咁複雜,即刻入返落盒擺埋角落頭!唔好成日用自己立場自己角度睇件事,係人哋立場人哋角度呀!俾機會人哋幫你,批得爽手啲得唔得呢?

Bno個身份唔會走咗去!事頭婆最講誠信嘅!呢期疫症問題急都急唔嚟,相信佢哋個系統相信佢哋做嘢啦!有登記過一定續到,正如唔見身份證/特衰,一定補到㗎,驚乜呢!
你已經帶出左個重點
就係人地會覺得你好煩
驚死人走你數咁
事頭婆都唔信,咪鬼做大英子民啦!
HMPO 寫嘅英文真係咁難明?doc只不過將英文翻譯成中文!大部分嘢都係跟系統,跟系統出嘅指示,其餘係經驗分享出嚟嘅。結論係:多睇doc保平安
依家寄文件係咪可以一家人用同一個公文袋寄去?

岩岩收到通知了

但3號幫人 SAR 仲未覆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞