『薪火post』BNO 續期資訊(87) 睇頂置 HMPO簽收後30個工作天內更新

1001 回覆
16 Like 9 Dislike
sar冇check
可唔可以油黑個人資料
比張圖
係咪a yates腳頭問題
快D update啦
即係有機會拎返BNO, 拎2老資料再問, 多多$都要續, 最後護身符
唔係有機會啦,included child 直頭直接去馬都得
我係佢簽收的,see #10
運嘅問題 隨手拎到邊份就邊份
佢應該直接apply first passport
已比圖,

其實我send左SAR後已揾得返媽媽本舊BNO,
果本BNO係o係我出世前issue的,
當時include child只有我呀哥一個,
我係後加的include child,
(o係本passport某一空白頁蓋印/手寫名/HKID/case number
蓋印日子同SAR結果上列出個日子一樣)
唔知係咪因為我後加所以佢check到部份資料
都有d ga, 雖然知係included child都申請到bno, 但如果自己有獨立一本bno的話d申請文件真係易搞好多>_< 經included child申請要比父母身份證結婚證書果d真係煩
冇所謂啦 上面都有巴打講話未scan哂 再等下
想請教下我用DHL寄,但簽收果度唔係人名黎,淨係寫左Depot Security Load in Ramp正唔正常?因為見你地直頭知道係邊一個人簽
要返舊屋先check到 宜家無係手
當時老豆應該係 老母就唔係 所以唔太肯定
直情係啦!你申請時交埋阿媽本舊bno就搞掂!當然一家人續仲好!
你7-97未滿11歲,身份證首發係7-97前?會唔會老竇有本加咗你名嘅bno?
其實你阿媽本證有你名,主要文件反而係你出世紙而唔係父母結婚證書!

另外,你申請sar封電郵有無圖?有無講過任何父母資料俾佢?想了解返係你寫得好,定佢哋好心幫你搵埋父母本舊證資料出嚟!
3年前自己續咗 而家幫屋企人續發現成個系統唔同曬
我有爬曬個doc架 不過見而家同doc版面唔係好同
想問下而家新嘅online application係咪唔會有條問題問你
What nationality is written on your passport?
-British Citizen
-BNO
-Other
我已經填曬咁多part 去到比錢嘅步驟
但都無見過佢問我續緊邊本護照
求巴絲解答
申請BNO係咪分裂國家
你屋企人本身係咩case ?

其實你確信你頭先撳嘅嘢係無錯嘅話你可以照去
1993年有bno 2003年年過期
系統自動顯示當首次申請
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞