『薪火post』BNO 續期資訊(87) 睇頂置 HMPO簽收後30個工作天內更新

1001 回覆
16 Like 9 Dislike
有 佛系等
最新消息 國安法有追索期同可判處終生
聽聞有巴打回報係HMPO職員鍾意係邊整護照邊食Fish and chips

Parents’ documents

Send either:

full birth or adoption certificates for both parents (showing both the child’s and parents’ details)
naturalisation or registration certificates for both parents
And you’ll also need to send the following:

parents’ marriage certificate

呢啲俾唔到 係咪要寫信解釋?
推下post先

你的申請文件HMPO簽收後參拾個工作天內(FOURTEEN WORKING DAYS)更新

你的申請可能要三個月以上(MORE THAN THREE MONTHS)的處理時間
8號簽收+1
x2
如果係直接補交資料俾個staff
會唔會照update status ?
我12號
慢慢等
有冇11號送到 係M.YATES簽收嘅朋友
仲未update ???
11號+YATES 未update
人地8號都未update
我12號
ROWAN簽收
慢慢等

唯有繼續等
15號簽收重未update
30 工作天唔係 Thirty working days咩...

我改左啱嘅而家又錯返

我19號
你本護照內,資料頁後一版,咪有詳細資料介紹囉!

簡易續期指南

APPROVE 到四月頭

身份證大法及SAR (Subject access request) 需在HMPO註銷舊護照 ( CANCEL PASSPORT ) 後方可繼續續領新護照

在預備好所需文件前切勿提交申請。

你的申請不會僅因遞交申請前欠缺副署的聲明書而被拒絕。

Application History 係 HMPO 公務員人手 Update 所以不要過份緊張

如不能提供副署、證明文件或填寫表格時有錯誤,請寫信解釋。

請用黑筆簽署所有表格及新護照

有咩文件比咩文件,比唔到就寫信解釋。

本地申請網站:
https://www.immd.gov.hk/hkt/service/travel_document/apply_for_hksar_passport.html

↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓其他問睇完Google Docs後唔明先問問題↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓

https://docs.google.com/document/d/1sccskS5ZN9vRZveWFRS0vneBNO5Fk8csOKj3H2s3sdU/edit?pli=1
要乜俾乜,俾唔到你寫信解釋!
會,下一個程序就係approved
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞