『薪火post』BNO 續期資訊(87) 睇頂置 HMPO簽收後30個工作天內更新

1001 回覆
16 Like 9 Dislike
有人中伏就會比人屌
關我哋咩事呢
YOUTUBE還YOUTUBE
如果有人移民後去台灣旅行
EG 美國
但之前用特區OR BNO
唔知要點搞呢
起完佢底就知佢假膠嚟
請問你係邊一日send去問ga?
恭喜

8號仲等緊
用咗特區OR BNO以外國籍護照
就唔可以用特區OR BNO申請入臺證
正解
如果本身揸既護照係台灣免簽既就連入台証都唔洗搞
台灣黎講同唔同地區都有唔同既協定,例如美國護照同日本護照都係免簽

又或者咁講,我今年找特衰加台証
下年再用美國護照入台灣係完全無問題
拍片又好,寫文又好都要負責任,當你理解完點解要你哋副署,你自己都會舉腳贊成。

講明先,叫人有理無理總之就by pass 副署係不負責任,呢樣無討論空間,而呢條片嘅youtuber 我就咁睇佢條片嘅description亦都唔似係有呢個打算,我哋都係一樣咁樣安撫大家,你嘅申請不會僅因欠缺提交副署而被拒絕,前提一定係想大家唔好被副署嚇倒,而唔係叫你直接就咪撚交。

但係,副署嘅目的就係要確認持照人身份以確保英國國土及國民安全。要求你呢啲揸住本廿幾三十年前簽發嘅護照持證人副署係因為你哋嘅樣貌可能會隨住時間而改變,所以要進行同首次申請護照嘅人一樣嘅額外審視程序。所以我哋亦唔會亦唔鼓勵你哋一開始就當副署無到,而係盡可能盡你所能搵副署人副署你嘅申請。

無論系統有無要求你副署,HMPO 職員都有最後嘅權力決定申請人係唔係需要副署,但呢樣嘢唔代表等於你可以直接by pass,因為當呢啲有意義嘅規定被大批人無視嘅時候,呢啲酌情權就會被收緊,受害嘅只係一啲真係無能力搵到副署人嘅巴打。
5月中話processing到而家 苦苦等待中
8號簽收 剛收到sms document received
7號send email琴日覆
六月頭一個星期
我6月3號send email SAR仲未覆
6月3 SAR 無覆過 x2
唔中身份證大法
終於批左
total用左3個月
印封信
唔明
SAR封信
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞