[鄴之戰終於打完] 王者天下討論區(7)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
趙高 一早出左場

太后身邊既小太監
但點兜返佢出嚟政身邊
睇完最新一話
真係好可憐 李牧
係個咁的環境做野
佢一早走去斬遷咪好
今集之後留係雁門 同海音等2年後復出
作者不斷寫蒙恬同情李牧
係咪兩者下場都一樣
好撚慘呀趙國 成個國家啲未來棟樑一話冇晒

題外話李牧話自己攰果到 如果唔係有歷史掛我以為佢今集係力盡咁坐係到死左
人未死 心都死
敵人都同情佢
自己友反而追殺

王都軍真係快啲死咗佢算
跟佢出身果班真係唔話得

王都圈班人真係等收皮
個劇情走向 睇落似要搵海音留種
有無646 link
李左車
所以之前仲有人話趙王英明
傅抵
不嬲都冇佢機會
三年後, 新趙王 仲會將所有兵權交比李牧去打仗
反而想知道 作者 會點寫..............

今集兩派已經互相撕殺, 新趙王 仲敢將兵權交比李牧?? 唔驚李牧即刻斬左 新趙王+郭開, 先再去打秦軍??
今集都見到 王都軍 都無想像中咁勁
布下天羅地網, 都被李牧成功突圍逃走
仲有D 軍人 話想生擒海音玩玩

上一個post, 討論過古代禁軍 因為長期留係首都, 所以欠缺實戰經驗
睇來都係咁

我懷疑王都軍 戰鬥力都無 堯雲, 趙峨龍 果班兵咁勁
海音
如果 王都軍 戰鬥力好似今集咁既話
我都唔明白點解 王翦 要驚王都軍

今集 海音 都可以殺死一大批王都軍
三小強 ,亞光 , 巴吉歐 直情對 王都軍 斬瓜切菜咁啦

家陣趙國最勁, 應該是李牧果班北方軍
始終是李牧親手訓練, 又長期駐守北方對抗匈奴

遲D 就等李牧帶北方軍 來救國
終於唔洗睇李牧
應該成年之後先再出黎同司馬尚救國
但下一場攻趙是兩年後

唔知漫畫入面, 秦軍 點解要等到兩年後先攻趙

家陣李牧逃走, 應該是攻趙好時機先係
北方軍又比系凌開無雙

Btw 李牧真係輸在國家
秦 有政做軸心 帶到文官集團負責內政
昌平君專注 戰略 外交
昌文君 做心腹 朝堂內最大支持者
一班將軍可以安心係前線打生打死
呂不韋 一開始都可以幫佢對抗成蟜

外交 戰略 李牧一腳踢
又要成日係前線帶隊

王一個廢過一個
人才都走嘅走 捉嘅捉
朝內得郭開一派自私自利 又成日背後吉一刀

一個人顧咁多嘢 打條毛咩
而且用海音比兵冇得比
話晒一個係將 一個係兵
要比真係兵比兵
雖然王者天下比嬲係將比將
兵幾好都冇用
我有些累了
跟手望望現實世界 個畫面有啲重疊左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞