[鄴之戰終於打完] 王者天下討論區(7)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
長平遺址大家都知,有幾大?
好難比較喎, 一邊係粉碎哂跌落海, 一邊係40萬屍固定地點, 仲要上面有人話坑殺唔係活埋, 就咁堆高, 即係深度點都唔及水底咁深
係, 其實冇所謂嘅中國人
遺址你崛冇問題
但有冇必要先

當地已經發展咗
你話崛就崛
咁我意思係成段歷史
依加係搵到既屍體得幾千條,個到仲要起埋博物館仲要崛緊,點會冇崛
首先長平冇坑殺死四十萬人

其次 上面講咗 坑殺係其中一種手法
仲有其他手法 本義係阬

最後 嗰個遺址未完全開發曬
我就算當你將本身戰死既一齊埋,你會唔會開咁多個坑去埋屍體?2個坑加埋先得個千幾副骨,長平成個地方有幾大可以比你每個坑埋千幾人?
一定要埋屍
火化
棄屍荒野
大水沖走
二千年來不斷有人幫佢地執骨

依家你唔見=一定唔存在
高平縣志·重修骷髏廟碑記
省冤谷記
長平戈頭歌
長平箭頭歌

自己去睇下啦
《新唐書·地理志》 高平縣: “有省冤谷。本殺谷,玄宗幸潞州,過之,因更名。” 《寰宇記》 卷44澤州高平縣:“省冤谷東西、南北各六十步,在縣西北二十五里。秦壘西面以百步即趙括被殺、余眾四十萬降白起之處,起懼趙變,盡坑之,露骸千步,積血三尺,地名煞谷。唐開元十年正月,玄宗行幸親祭,改名省冤谷。”

一個咁細既地方你同我講可以放到四十萬人?
所以咪話處理手法好多
而且你係咪文盲
我一直冇話過坑死四十萬
最多二十萬

而且係殺咗先再處理
唔係坑咗先殺
我相信有d歴史係誇張抹黑

因當年六國遺民都係嬲秦
"秦壘西面以百步即趙括被殺、余眾四十萬降白起之處"

呢到係講佢投降既地方,我講緊係點樣有四十萬人向呢個咁細既地方,就算投降既得二十萬都一樣係唔合理
想知下回郭開點搞

呢回畫到咁對立,唔知點放過李牧黨
受降地方 唔一定係集中處理地方

當時白起係靠地型 +趙秦本身有嘅防禦系統+丹水切割開趙軍

你睇吓圖(殘體比較詳細)

所以當時長平地型其實已經係一個圍地
雖然唔係坑 但同一個坑/密室冇分別
當然有一定程度係咁
但最弊係劉邦起家都係靠秦地&秦人&秦制起家

除咗高層之外 跟本係秦2.0
好簡單
上一任趙王知道自己多病, 就快死, 所以國家存亡唔關我事, 只想殺死李牧 就算
新一任趙王 知道自己年輕, 有排玩, 所以一定要留住李牧, 保住自己江山
至於郭開 雖然想李牧死, 但新趙王 先係話事人, 趙王唔想殺李牧, 郭開都無辦法

而且睇番歷史, 新趙王 仲會將北方軍+邯鄲軍 交哂比李牧去打嬴桓騎, 事後再封李牧做「武安君」............其實新趙王 先係推李牧上位既人, 否則李牧真係除左係北方打嬴匈奴之後, 無其他戰績
當然, 都是呢個趙王 中左反間計, 處死李牧...........
但當時 秦軍已經兵分多路, 打到邯鄲.........就算趙王唔處死李牧, 其實最多捱多一兩年, 趙國都是滅亡
頭先上 大陸網睇左 最新情報
未證實是否正確

公子嘉 係外面用自己私兵反抗, 殺左好多郭開派
跟住 公子嘉, 同李牧 突破重圍逃走........被王都軍 追捕

睇來 新趙王+郭開 真係存心想 李牧死
咁搞法, 真係唔知道將來 李牧 仲點樣帶領趙軍打仗
代地分裂掛
之後靠王翦殺到王都軍7788先再求佢出山
咁就可以解釋李牧死之後 軍心不穩三個月亡
係桓騎先係, 斬首十萬趙軍
不過...........如果新趙王 真係追殺李牧既話.........
咁王翦 應該又會即刻調兵攻打趙國

除非之前出動左既 王都軍 繼續留係到, 無收回
所以上回,作者畫得重手咗,怕佢兜唔返
出過場啦
你講得出火化,其實都代表你係智障
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞