[鄴之戰終於打完] 王者天下討論區(7)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
[鄴之戰終於打完] 王者天下討論區(6)
https://lih.kg/1973197
push
呢套野好似紅唔起咁
其實都已經600幾話
同好多人講起都無咩人知
香港紅唔起
日本jump銷量頭幾
你就以為紅唔起 日本好出名㗎
銷量係漫畫top3
可能香港人 對歷史漫畫無乜興趣

就好似火鳳咁, 都一樣係香港自己地方 唔係幾紅
明明可以成為香港代表作
再推多d post先
我講香港
排第二,輸比火影
李牧繼續做主角
睇嚟信有得打佢了
始終畫風有啲獨特
冇咁易入口
同埋動畫都整得一般般
D比例 氣勢都唔到肉
頭一季真係好趕客
第二季畫風都麻麻
係今季順眼好多
討論番漫畫劇情

下一集 趙王遷 登位之後, 應該會將 太子嘉/李牧 趕去代地 (歷史上, 趙國滅亡後, 公子嘉 在代地 建立代國, 繼續對抗)

至於 趙王遷 點解唔殺 公子嘉/李牧.......估計是擔心殺左佢地, 佢地既勢力會即刻反撲, 對自己不利
畢竟自己剛剛登基, 無佢老豆咁有實權......再加上 邯鄲軍 內心明顯都係幫公子嘉, 現在只係被逼幫自己
將 公子嘉, 李牧, 全部發放邊疆 (代地), 遠離邯鄲, 就是最好

不過, 下一場戰爭是兩年後, 桓騎攻打 平陽, 殺扈輒 , 斬首十萬趙軍
再過多一年, 桓騎繼續攻打宜安......新趙王 無辦法, 只能下令李牧回來救國, 仲將 邯鄲軍隊 比埋李牧去打敗桓騎

咁中間兩年時間, 作者點處理呢??
唔通 過幾集直接跳到兩年後??........定係又加插 原創戰爭?? (好似魏火龍之戰, 黑羊之戰, 都是作者加插, 歷史上沒有.........用來填補中間既空白時間)

如果作者真係加插原創戰爭, 我希望係打楚國
目前秦國打趙國, 打魏國太多, 打下楚國都好, 未試過
打楚國應該係最終boss
郢同媧嫾
都係作者架空比信仔刷戰功

打完之後先召喚項燕
我係期待項燕班手下入面會唔會有個劉X係度
其實可以同楚國 打下邊境戰爭

就好似黑羊之戰, 魏火龍之戰, 都係作者 原創兩個地方出來打仗
第三季用返2d真係靚返好多
雖然第二集 王翦塊面變咗形
呢個真,質素可比日本最勁嗰批。
可以官渡開始有啲面癱
畫風係畫靚咗
可惜官渡開始有啲面癱
畫風係畫靚咗
呂布死前嘅布局,超越好多日漫。
布局最頂峰都係陳宮
徐州對三爺
一老對四少

兗州一對三
所以後期的 信仔和蒙恬 應比六將強

歴史佢地係20萬,一路打去壽春會師
昌平君叛變先令佢戰敗
最新一集, 趙國班人話 打算引誘 秦軍攻打平陽.........然後係 武安 招募左一批名士

桓騎 的確會進攻 平陽, 武安
但是就殺左扈輒, 斬首十萬趙軍

趙國班人 真係低估左桓騎
成個趙軍,得條白毛會低估人又串77啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞