[鄴之戰終於打完] 王者天下討論區(7)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
李牧完左
就到廢物吳鳳明
希望快d講完魏韓燕
滅楚唔介意睇兩三年
呢個表情 好似喺邊度見過
生無可戀咁
其實李牧都幾慘
合縱嗰陣型到痴線 一個帶領五個大國去打秦國
雖然睇過歷史書都知道打唔入秦國 但係嗰陣真係有種絕望嘅感覺
點知鄴之戰將佢愈畫愈柒 到最後要俾人夾返去趙國咁輸畀王翦
最新情報圖,內容大概係李牧心腹投靠司馬尚
點解係笑看風雲
白手興家再一野比人抄家咁樣
有人將情報 翻譯中文

係 李牧 認為對抗秦軍, 需要壯大實力
所以決定去搵 司馬尚 出山

不過問題來了
現在 李牧 身份已經唔係「總司令」, 而是「逆賊」, 受到趙國政府通緝
唔係應該首先諗辦法 推翻 新趙王??
你睇左咁耐冇發覺趙國其實一早分割晒咩

西邊太行山有狗王果啲自治區
東邊青歌有宅男尚依啲會扮病唔蒲頭既人
北邊有李牧自己養既人

趙王個實際控制力應該係首都到鄴個圈 唔係點解佢擺明要收太子嘉皮 但比佢走到某座城就冇辦法咁

王都軍都應該係遠少少就管唔到

逆賊依個問題係 情報話李牧依家係請宅男出山 佢自己都話危險度唔細

但軍部班人一早係對個王口服心不服 咁李牧唔出面而宅男尚出面既話咪當勤王咁計 重點係連守護神果啲重握兵權既人都只係忠於趙 而唔係趙王
其實趙除咗郭開之外
跟本冇人理趙王

唔計李牧嫡系
公孫龍 守護神 堯雲 呢啲中央將領全部都屌鳩趙王
廉頗 司馬尚 狗王全部一係走一係自治

可能得東部叫效忠趙王
你唔理佢還唔理佢
但趙王 始終係掌握實權, 控制國家

否則 李牧 點會成日想等 太子嘉 上台
家陣太子嘉 做唔到趙王, 個樣勁失望

仲有一點
之前秦軍打到來, 李牧申請出動10萬邯鄲軍隊, 結果趙王唔比
呢到就見到 趙王 係影響成個國家走勢
你仲未明「趙王」依個位個影響力真係冇咁大

趙王係王都圈坐館 你攞佢兵梗係話鳩你

太子嘉個重點係有能之士會肯效忠佢 係明君股黎
李牧失望係因為有一個翻生既機會但on99冇左
仲要係衰係自己人到

趙王個影響力真係淨係首都圈 你之所以覺得佢係依一兩百話做到影響國家走勢 係因為人地打到你首都圈 如果係打外圍好似黑羊果啲 趙王根本係冇影響因為兵呀糧呀都唔係係首都圈做出發點
東部冇咩描寫就真 除左宅男尚同慢吞吞嘅趙泊
「太子嘉個重點係有能之士會肯效忠佢 係明君股黎
李牧失望係因為有一個翻生既機會但on99冇左」

你自己都講左啦
因為太子嘉 做唔到明君, 所以無左一個翻生機會
仲好意思話 趙王 呢個位無影響力
因為趙國 連續出左兩個昏君
導致 廉頗 李牧 相繼被逼走
被秦軍入侵, 國力下降
連 王翦 都話........如果公子嘉 做到趙王, 趙國將會重生

仲有好意思話 趙王 呢個位影響唔大

無趙王 任命李牧做總司令or比兵權既話
李牧 點勁都係自己一條友, 最多身邊有小量親兵跟住佢
好撚好睇
睇淡人生。。
發覺同朱大帥講野永遠都係條平行線

我同你講緊漫畫在位中既趙王

你同我講太子嘉如果做左趙王依條if線

咁漫畫入面個趙王真係wfc嘛
呢個一定唔係春秋戰國既臣子思想
你仲同佢講野, 你預咗架啦呀嘛...
咁你要講清楚係 新趙王 無影響力呀
我以為你講緊「趙王」呢個位無影響力

新趙王 原本無諗住登場
現在無啦啦話要登位, 咁自然 無自己既人脈權力, 好多地方控制唔到都好正常既...........
討論區 就自然大家有自己意見啦
唔係討論來做乜

唔通你又想玩一言堂
唔比人反駁
不過
雖然 新趙王 好多地方都控制唔到

但如果 李牧 要帶領趙軍對抗秦軍
點都要得到 新趙王 繼續任命 李牧做「總司令」先得

否則李牧 都係不能帶領趙軍去前線戰場對抗秦軍

現在既情況係 新趙王 無能力, 殺唔到李牧
但李牧又不能去前線帶兵對抗秦軍
大家膠著
話說張圖係咪封神演義
同佢拗唔會贏
佢得一個答案
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞