[鄴之戰終於打完] 王者天下討論區(7)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
如果 進擊的巨人 當初被jump 採納

艾倫 會唔會日日話自己要成為 天下最強既巨人...........
長平有冇人借都一樣啦,白起打得咁靚
趙王就係因為冇糧 又借唔到糧
先要廉頗進攻 快啲解決場戰爭 唔係後勤會崩潰
秦國都一樣 所以先不斷耍花招誘趙軍攻
但廉頗死都唔肯攻 先換趙括

如夠趙夠糧 繼續比廉頗托丹水防線死守不出
真係完全可以耗死白起
又咁講 心理戰都係策略嘅一種
同埋趙國就算夠糧 都有機會好似李牧條傻仔咁俾人燒糧
搞到冇晒時間要趕住進攻 最尾收皮
廉頗 既敵人是王騎

白起是 換左趙恬之後, 先出場
咁鄴城自己捉蟲入城又怪唔到李牧佢
明明坐城布置到王翦都話難攻不落 兵精糧足
如果城主唔收難民, 咁D難民 就會去邯鄲
趙王又唔收
咁就會民變
換白起&反計一套連技嚟

我意思係 如果夠糧 趙就唔洗催戰
咁就冇必要換走廉頗 可以比佢繼續耗
到時就算換白起 都冇辦法贏
邯鄲有王都軍
怕甚麼
問題係消息傳出去, 趙國全國百姓 就會對政府死心
認為政府 根本無能力保護佢地, 仲要殺佢地
後果好大獲嫁
趙上下除咗郭開之外
有人對趙王有信心咩
問題係
趙王昏庸, 只有政府內部既人知, 其他百姓唔理
畢竟趙王 都將國家大事全部交哂比李牧去搞, 自己專心玩細路

但如果殺百姓, 到時趙國人民 係對成個政府, 包括埋 李牧, 都死心
點會 王翦都收到風
大把名士賢士都因為趙王廢而收山
真係唔信冇其他人知
如果趙國政府 真係殺百姓
到時趙國百姓 就對成個政府無哂信心

包括 李牧 呢D政府官員
到時你講果班 名士賢士 唔單止對趙王失望

係對成個趙國都失望, 竟然殺自己百姓

咁佢地以後都唔洗出山都似
咁你咁多如果 任你喜歡啦
不嬲都冇
所以先要等公子嘉
咁事實上係
一個國家既政府殺百姓, 你係百姓, 仲會對政府 對國家有信心咩??

就好似 中共 大躍進, 文革, 六四, 殺左咁多百姓
你仲會唔會對中共有信心??

除非你好似 大陸小粉紅咁
政府殺百姓 都繼續支持政府
趙國政府 殺百姓
百姓對政府失去信心

公子嘉 上台都無用啦
就算依家大把蚛國人仲對政府有信心
何況古代

總之佢哋眼中 王幾廢都可以忍 反正我過到日子咪可以
真係要去到冚國大饑先會全國反

你用現代把尺度古代 有乜好講
班支那狗會支持政府 係因為當年覺得俾啲有錢人/讀過書嘅人壓迫
所以文革批鬥地主嗰陣 覺得係共產黨打救咗佢哋
更加重要嘅係覺得死嘅人唔抵可憐 千錯萬錯都唔係支共嘅錯

但係如果趙王真係殺咗百姓 啲百姓就會醒覺
因為會覺得係趙王真係有心殺佢哋
呢啲都還好
我講嘅中二設定係劈人要大叫招式名
開技又要消耗mp呢啲
大老婆
唉屌當我冇講過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞