[鄴之戰終於打完] 王者天下討論區(7)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
又唔好咁講 都係大家開個玩笑
成套嘢都係得兩個先會嗌住出招 唔通我會話王騎嗌住'王騎斬'咁斬落去咩
第一季做得唔好已經死症
王騎係第一季死
到宜家最正都係王騎個段
因為我講嘅中二設定係火影啲卓羅/我英嘅個性
以呢個設定做基礎
幾乎所有角色都有自己特色,千變萬化
好容易吸引觀眾加入幻想

王者天下果啲絕大部份係冷兵器互劈
但又事實有大婆,龍指呢啲中二例子我又駁唔到
平A大於一切
天下大將軍加成buff
武力+200%

所以龐武神係輸在冇呢招
如果二軍都冇糧,我唔覺得仲可以打多2年既邯鄲之戰
王者天下唔知魏國會唔會有龍陽君呢
除時之後會講郭開收左王翦錢
依條真係仆街賣國賊,趕走廉頗殺李牧
邯鄲之戰都係隔咗一年先打
冇即時打
停戰9個月,如果之前真係會後勤崩潰9個月時間雙方根本回復唔切
趙有請粟於齊
秦雖然家底厚 但要由關中 蜀地 冮陵 千里運糧
實際上中途有好大損耗

夫運糧千里,無一年之食; 二千里,無二年之食;三千里,無三年之食,是謂國虛。
你唔信可以睇古兵書 地圖
上黨山地難行 冇河
運糧難度一定仲高

秦動員四十萬兵
即係少咗二,三十萬勞動力
又要餵四十萬人
而且大軍含有大量牛馬
果度又要消耗

運糧去前線又要大量民夫&牛運去
呢度又冇咗一筆勞動力同增加負擔
而且補給線越長 中途消耗越大

秦關中去上黨接近千里 雖然有部份可以靠黃河加快速度
但單靠關中養唔到咁多大軍

而江陵平原 數千里
蜀地 數千里+蜀道難

個筆數好㩒計
所以我咪講根本9個月冇咩可能回復兵力個邊我就一直覺得史記就吹大左,三國魏國大過6國總和都係得全國40萬兵力,我唔係好信秦趙二國可以動員成百萬兵力
嗰D咩長平坑殺45萬人根本就得啖笑
前後死40萬掛

始終入面唔只士兵
挑夫 馬夫 武器工匠 計埋入去
9個月夠一造 比佢緩一緩
秦打邯鄲其實係最後一拼
打完之後十幾年冇乜大動作

始終戰國人口比三國初年多
動員多過六國正常
始終戰國人口比三國初年多
動員多過三國正常
我當你趙國同三國魏國人口一樣,魏國全國兵力都只係可以有40萬,趙國憑乜野可以將40軍大軍放落同一個戰區入面,仲有一開始廉頗用20萬人你已經講緊唔夠糧食,你仲可以叫趙括帶多20萬上前線,成件事根本就唔合理
其實呢個質疑係好合理, 事實係趙國根本冇可能有45萬人, 而全部一齊投降
咁當時事實上係冇其他國家走去抽水 咁佢咪可以all in
憑佢唯二強國 個阻嚇力係有

而且趙國身為唯二強國
如果輸十萬二十萬就一蹶不振 咁咪仲唔合理
話哂趙滅之前衰落期都扔過幾次十萬大軍阻擊

三國袁紹用河北冀州趙地(青幽并其實已經殘廢)都可以湊兩次十萬打官渡倉亭 並且輸身家之後都要等內閧先輸

咁全盛趙 all in扔到四十萬 都叫合理
當然 入面包含後勤人員
冇全部一齊投降

佢中途當然有餓死 戰死
始終趙括被圍之後四十幾日 之後又有突圍幾次

加埋坑殺先前後死四十萬
同埋挖都挖唔到可以埋45萬人嘅窿, 挖得嚟都死啦
其實坑殺先係20萬左右
其實長平趙軍如果真係得幾萬兵
都可以打到白起戰後話慘勝
咁趙括先係真戰神
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞