[鄴之戰終於打完] 王者天下討論區(7)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
吓你唔係話咩將軍有叛變之心,所以趙王唔出王都軍係合理咩?
趙王 的確係有需要留軍隊守邯鄲
任何皇帝 都會留軍隊守首都, 唔通 首都 無兵力防守咩

不過只係需唔需要10萬人咁多咁解
上一個 post 我都話10萬人係太多
一般首都守軍 都係三四萬人就夠
動機唔同已經差好遠

如果趙王係諗保護國家,咁就如你所言,可能留3萬出7萬
但事實佢明顯只係純粹諗住保自己過世,所以就留曬10萬,死左之後who fucking care

所以根本趙王根本無咁理性

所以我前面都話, 郭開 比上一任趙王更愛國
識得抽邯鄲軍隊 去前線抗秦
昏君+唔中意李牧+太子嘉係人心所向
你都會驚佢拎十萬王都軍逼佢退位啦
同埋 郭開應該唔係愛國
趙國亡 佢既利益都會煙消雲散
咁如果你站係 趙王 角度, 佢係無錯
因為佢都係想保住自己王位

即係好似你站係 習近平 角度........佢搞無限連任/國安法 都係無錯
因為佢都係想保住自己權位

但一般正常人, 都應該站係 國家/人民角度 去睇, 認為應該先保護國家/人民利益

不過可惜既係, 睇番中國歷史, 呢D 昏君 係佔好多數
例如 趙構 為左保住自己權位, 又想同金國停戰, 所以逼死岳飛
秦國走法家路線,成個國家根本都係戰爭機器
受過軍事訓練嘅就勇猛殺敵
平民臨時征兵嘅就做肉盾衝鋒

幾萬到幾十萬人咁車埋去
死晒又再車過
加上又係內陸地區,人民文化水平唔高
打仗都係講野蠻,講唔要命

歐洲國家行文藝復興
又講自由意志又講天賦人權
拿破崙唔會做到秦始皇嗰種殘酷
咪絕地反擊唔到囉

利申:鳩up
我反而覺得 拿破崙 係太心急

秦國 係用左30幾代秦王既努力, 先可以統一天下
拿破崙, 就想自己一個人就完成統一歐洲, 咁心急
部份認同
如果夾硬要扯

俄=楚
文學音樂藝術呢啲唔差
但班兵條命又係唔值錢
比貴族坐大
內陸但多蠻荒地方 戰略縱深大

英=超強化版齊國
英倫海峽=強化版泰山濟水天險
重商主義
玩大陸平衡

法國要扯嘅話似魏文侯起時期嘅魏
中土第一大國
內有李悝變法
外有吳起魏武卒
拿破崙個種皇帝唔係中國個種皇帝
兩件事嚟
所以冇得比

而且唔打俄國
就冇得玩大陸封鎖英國

咁遲早都係比英國又搞屎棍
而且拿破崙法典好強調自由 個人 平等
唔係秦國法家個種將人民農奴化 法為政權服務

利申鳩up
法國從來都唔缺兵源同士氣,後期軍隊質素已經下降得太勁,由期係中下級軍官既損失根本補充唔到
啱呀 征俄一下子死好多中下層精英老兵軍官
呢下最傷
再之後百日皇朝又有部分元帥冇出山

所以就算冇滑鐵盧 都係死
算係咁,絕對劣勢既兵力打到咁我唔覺有第二個可以打到同佢一樣
希特拉
拿破侖 主要都是衰係打俄國到

其實 王翦 帶60萬兵力攻打楚國, 都係一樣
假如呢場戰爭是 王翦 大敗既話, 到時秦國 都係一樣收皮
睇番歷史

當時 拿破崙 雖然係皇帝咁
但法國一樣存在 議會.........可以制衡拿破侖
滑鐵盧戰敗之後, 議會 逼佢退位

中國唔同, 永遠都係皇帝獨大
就算皇帝打敗仗, 都無人可以逼佢退位
係佢指揮打咩?
只係覺得佢同拿破侖好似, 都係打俄佬慘敗收皮
不過睇番 拿破侖攻打俄國, 兵力又唔算太遠

拿破侖 有60幾萬士兵
俄國 都係60幾萬士兵, 另外再有40萬民兵

而且俄佬 單獨支撐
法國 仲有一大堆附屬國/盟友
講開又講
最新一集日文, 其實預告左下一場戰爭

日文旁白寫住「 會發生一場三國戰爭」
估計就是 聯魏攻楚
俄老邊到冇盟友
佢同瑞典同英國都係盟友,唔係佢同英國結盟停戰佢仲開多條戰線
唔係要參戰先係盟友架
睇你係想用地區性定大局去睇

如果地區咁睇 呢場的確係得俄佬去打
但如果成個歐洲咁睇 英葡西其實都同法國打緊半島戰爭
俄國係猛藥

但英國不斷削法國&盟友殖民地
全㓕法國海軍
多次組反法
威靈頓係西班牙半島死纏爛打 將拿破崙班元帥輪流屌打
其實同俄佬平分秋色

佢當時唔對付俄佬
英國早晚都會再捉普奧俄反法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞