[鄴之戰終於打完] 王者天下討論區(7)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
喱兩日特登上網搵秦魏打楚嘅史實
發現好似係冇記載喱段歷史
淨係有提過下 但冇過程冇結果嘅記載
咁先好寫
我都係 但連提都搵唔到 完全冇資料 上邊班大佬讀史書咁 好勁
戰國縱橫家書 有寫
呢種戰爭最後是 楚國李園 說服秦國退兵, 打唔成
打唔成
係王者天下 會唔會秦國引魏國調晒啲兵南下準備打楚
之後自己就繼續打趙
最後唔洗打楚 但魏又唔會阻住晒
我都覺得係咁上下 但如果係咁吳鳳明都真係柒到核爆 由出場到而家都係比人當狗咁撚 偏偏自己仲自我感覺良好
柒都唔緊要
最on9係為咗保命 推咗個魏火龍去死 但係自己又乜戰績都冇
同柒水樹一樣
新人入坑,岩岩經Netflix 睇完動畫版

王騎 死得好轟烈,睇到喊咗出黎
第一次聽動畫版入坑
呢套漫畫好睇好多
作畫唔會崩,打鬥會見血
第一季動畫出名難入口 連fans都唔想睇
新人居然可以睇第一季入坑
不過王騎將軍
我唔係太介意畫風,反而好著重故事佈局,人物刻畫呢啲

同埋中國史+日本動畫元素 呢個組合真係太有趣

睇咗幾集左右,就已經知王騎呢個角色唔簡單,死得好轟烈
其實除左李牧有贏王騎,劇辛,廉頗有威過,其他非秦既人都無咩戰積,劇情又無咩機會比佢地發揮
你岩阿 始終秦係主角 所以其餘六國既將無咩戰績 或者直接比秦收皮
但有一兩個係特別柒 自大 又無料 又串
柒頭表表姐一定係舜水樹
出場咁耐全敗
所有陷井中曬(橑陽,列尾水軍,劫走李牧)
中完計又要嘴炮
其次先到裝備撚吳鳳鳴
唔講柒水樹,同李牧必敗勝利宣言,岳嬰,金毛ED垃圾都夠膽睇少人,堯雲叫你徹退又走左送頭
戰國第一柒頭
其實廉頗真係好勁,基本上山陽之戰對手同朱海平原差唔多,都係對王翦,桓騎(計埋)同3外卦主角
有燒過壁壁啲糧草嘅
仲有洞悉晒王翦計策

佢都認場仗係輸輪虎比無名將領擊敗
輸比壁仔就已經夠比人笑一世
咩十槍 十弓

其他國家果d將領 唔係白卡佬 就係私怨撚
啱 堯雲肯退 信仔都唔會咁易突入中路
舜水樹真系只啱做參謀角色
自己帶唔到隊 同馬謖一樣
如果唔係識講外語 都未必係搵佢帶兵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞