[鄴之戰終於打完] 王者天下討論區(7)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
20萬人都唔夠糧,咁損失20萬一蹶不振有幾唔合理?養20萬你都要問人借糧我唔知你點養成45萬人
其實雙方都係得幾萬人,可能秦國比佢多萬幾人左右
所以趙括咪要速勝

一下all in落去 有話比多20萬佢慢慢敗咩
如果得幾萬人打完就唔會一蹶不振啦
比多個例子,拿破崙打俄國都要成個歐洲一齊力先去到60萬人,趙國點樣可以出45萬人出黎
咁你又講得無錯既

有時古代人 情願人食人,都唔肯起義
坑殺 = 掘個窿, 將人推落去活埋
呢個真係千年誤解

坑殺:一作阬殺,是指古代軍隊打仗,將敵軍殺死後把屍體堆積起來的行為。
史家一般將坑殺這個詞用作譴責,指屠殺無辜,如大規模殺俘和殺平民。有人往往望文生義,以為坑殺是活埋的意思,是不正確的。
你用歐洲人口同強國人口比點比

而且你所謂全歐洲 好多前反法同盟國都冇出盡奶力

而且最大血牛俄國又冇計 完全冇得比
有一個說法

三國時代, 魏國40萬軍隊
呢40萬 都是正規軍

而趙國40萬軍隊, 其實大部份都是臨時征召既平民, 包括運糧人員
真正既 正規軍, 可能得幾萬人左右
所以我所指四十萬 冇好死咁正規軍
平民武裝 後勤兵 民夫 伙夫 加加埋埋先有
好多所謂兵其實係打個陣先比把劍比件甲佢臨時頂硬上
平時都係非戰鬥用
歐洲 係玩職業軍人制度
所以人數好小, 一個國家只有幾萬軍人

而戰國時代 係玩全民皆兵制度
平時每個國家都係得好小軍人...........但一打仗, 就會即刻征召農民去打仗

就好似 漫畫李信 第一次上戰場, 就是秦國要打魏國, 需要征兵
然後李信, 尾平 等等同村既人去參軍
打完仗之後就番鄉下, 等下一次打仗

咁當然, 呢D臨時征召既農民, 戰鬥力根本唔會強, 裝備又無, 比得把刀你 就推你去前線
而且所謂冚歐洲出力
真係百日王朝先有出現
反法同盟各大國出正規咁想將死矮仔住死打 即刻湊近百萬出嚟冇難度
秦昭襄王親自趕到河內郡(黃河以北,太行道以南,故魏韓地,時已屬秦),賜所有郡民爵一級,命郡內十五歲以上男丁悉數出征支援長平前線

就好似呢段咁, 下令該地 所有15歲以上男人出征長平
完全是推人去做炮灰, 訓練又無, 裝備又無, 有命返來已經算好彩
你都識講反法同盟要打死矮仔出全力先有接近百萬,咁趙國人口經濟都比歐洲差既點出45萬
講起拿破崙
我覺得佢真係 失敗版秦始皇

拿破崙同秦始皇一樣
同樣都是想統一歐洲/中原, 同樣都是被 全歐洲/中原 圍攻

結果秦始皇成功消滅六國, 統一中原
拿破崙 就被歐洲圍死左
因為佢冇真正消滅其他歐洲國家
係出正規 未全國上下動員出兵
好似英國咁 其實都係出駐荷英軍&荷軍+傭兵去打
本國都未出力

俄奧都係調一部分正規去打
咁仲衰過掘個窿活埋, 40萬條屍堆高, 仲要擺郊外, 有冇可能
點樣無可能法??

一刀斬死俘虜, 再將屍體掉去某個地方, 屍體多就會堆埋一齊
即係好似你掉垃圾咁
又快又方便

好過你要掘窿
古代玩屠殺乜手法都有
中國人內戰永遠最內行
啲死屍會臭, 又成地血同骨, 仲要係40萬條屍, 堆田區都會淨係堆高就算啦
最大疑點係, 未有考古學家搵到埋左40萬條屍嘅地點, 咁多條屍骨竟然冇比人發現, 有冇可能
兩者文化唔同

而且拿破崙法國跟本冇秦國種優勢

歐洲最終boss始終係英俄
海陸兩權大國

利申:西史唔在行
中國咁大, 而且又係幾千年前既事, 搵唔到有乜問題??

之前馬來西亞 架飛機失事
家陣咁高科技, 一樣都搵唔到
戰國時代 唔算內戰啦
當時 秦國人認為自己是秦國人 ,趙國人 認為自己是趙國人

直到 漢朝成立之後, 先成日有「統一中原」既心態
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞