[鄴之戰終於打完] 王者天下討論區(7)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
又未到一面倒嘅 之後都仲有李牧項燕打贏過幾場
同埋中間仲有啲文戲都好睇
只係因為跟歴史 呂不韋死咗之後秦國國力就係咁上升
咁樣睇落先好似一面倒咁
唔怪之得成日休刊
好似富奸咁 腰痛要休刊
長平之後都大局已定
佢又唔似火鳯咁三國互有輸贏
之後趙軍就會大敗秦軍
岩你睇啦
小勝利, 改變唔到大局
最新情報出左

昌平君 叫蒙武聯合 吳鳳鳴, 攻打楚國 什虎城

跟番歷史, 聯魏攻楚
出左最新一集生肉, 無人討論??

主要有以下內容
1.現在秦軍 攻打趙國, 兵力唔夠, 需要調 對魏戰線既 軍隊來幫忙
但呢個時候, 魏國一定會借機攻打秦國

2.所以昌平君提出, 秦國與魏國同盟三年........秦國可以抽原本對付魏國既兵力, 去攻打趙國

3.但魏國一定唔會願意同秦國同盟, 所以昌平君提出............
秦軍聯合魏軍 攻打楚國戰略重地 什虎.........然後將什虎 送比魏國, 以換取雙方同盟........而且仲可以離間 楚魏既關係

4.魏國果邊既大臣商量之後, 認為有賺, 所以決定同意秦國既提議

下一場戰爭就是秦魏聯軍 攻打楚國什虎, 然後秦魏三年同盟
打楚國都要開始鋪下昌平君D伏筆
但最後呢場戰爭係無打到
好想知佢會點寫
廉頗收山戰掛
煱燐應該留比信仔第一次攻楚
仲有項燕差唔多都要出場熱身

Btw對新火龍吳鳳明真係冇乜期待
反正都係下位版李牧
滅魏 王賁係主帥
著雍已經贏過一次
吳鳳明係垃圾
王都軍今集令班小強外掛副戰
苦戰
即係 趙國王都軍 是天下最強軍隊

無李牧指揮
都可以令 王翦, 三小強 全部苦戰
咁多個國家既Boss,最廢應該係佢
秦國主要目標 唔係攻佔楚國領土
而係想送禮物比魏國, 換取魏國同盟

所以先會選擇打 楚國什虎, 再送比魏國
估計呢一場仗唔會 好似 鄴城之戰咁大規模

分分鐘 魏軍 出力比秦軍更多
因為 魏國 應該都好想要呢座城市, 先會選擇同秦國合作
仲有女王 賊王
一支王都軍頂3個六將級+3小強+1個可以單挑龐高達嘅人

結論李牧帶個支真係西瓜兵嚟
之前我仲覺得 李牧廢
我知錯了

原來唔係李牧廢, 而係李牧帶果支 係老弱殘兵
王都軍 先係真正有戰力既軍隊

如果作者 早幾年就解釋清楚
王都軍 與 鄴城周圍軍隊 既實力原來差咁遠
咁李牧既形象就唔會咁衰
但係又咁諗
如果李牧帶住班垃圾都唔係一面倒咁輸 佢帶皇都軍嘅話會幾勁
所以王翦先話有王都軍一早死咗啦
停刊停到冇人入嚟
暫時都無乜劇情討論
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞