[鄴之戰終於打完] 王者天下討論區(7)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
異人其實都唔差
異人其實唔差
秦六世余烈冇件係廢
比較on9嘅係秦武王
但佢on9極功積都唔差
咁其實只係其他幾個真係太出位
漫畫會唔會有扶蘇同秦二世出現下呢
扶蘇我記得有提過下 但係唔記得有冇出場

扶蘇係太子府比人保護
無出過樣
公主麗 就成日出場
扶蘇係長子
漫畫而加畫到始皇10幾年
應該出左世啦
一早出咗世啦
之前叛軍攻入皇宮果陣有提到

有個大臣話:「扶蘇公子已經安全了」
就快結局果陣, 可能 項羽 都會出場, 然後發誓要復國

然後 章邯 王離 以千人將身份出場, 表示自己要學李信/王賁/蒙恬, 將來要做大將軍
唔知十年內睇唔睇到結局
到時都4張野
十年肯定唔得啦, 打鄴城都打左三年

就算消滅一個國家要三年, 都要15年 (齊國直接投降唔計)
更何況現在仲未開始 消滅國家
將來仲有 桓騎斬首十萬, 李牧打敗桓騎, 等等既戰爭

同埋作者 唔知會唔會又加插原創戰爭
例如 魏火龍之戰, 黑羊之戰 都是歷史沒有, 作者自己加落去
作者吹到而家出左王都軍
係各方都陷入苦戰
所以同魏結盟 分兵打趙
但之後桓騎可以壓倒性咁斬首十萬
咁王都軍主要布置都係李牧遺計比郭開抄書
只要局勢冇乜變化短期內抄住書應對唔難
但時間一長/局勢有異動 郭開佢地變通唔到就係咁先

個人睇法
王都守護神主帥都斬首十萬wo
咁拎過期答案去抄功課炒蛋正常吖
希望之後用多啲著雍之戰個節奏,30幾話一場戰爭,
連續咁樣推進下劇情如果再係鄴之戰咁有排唔洗完。
500話攻鄴開始作者訪問有講

佢完成一半,預畫1000話
今次呢場什虎之戰, 無主角參戰, 應該會快D完
但下一場 桓騎斬首十萬, 李牧打敗桓騎, 滅趙, 滅楚 之類既大戰
應該有排打

其實我認為 作者快D畫完, 都唔緊要
因為到時 作者可以出前傳, 講番 白起 果個時代既戰爭, 都一樣有排畫
就好似火影完左, 一樣有主角個仔既 博人傳
只要有fans 睇就得
呢本漫畫好小 壓倒性勝利

到時桓騎 就算增左兵, 都一樣會經歷苦戰, 然後先打嬴
信仔果邊一早要死多d人啦
廢配角都唔死真係無道理
見佢咁樣壯大都幾勵志
而家睇返黑羊之戰真係拖劇情既開始
寫少d 就可以加快統一既進度
最重要係作者畫到好悶
其實作者都知衰, 所以自從休刊 三個星期之後, 節奏明顯係快左

趙國內鬥篇, 四集搞掂
呂不偉(假)死, 兩集搞掂
盡量將D 唔重要既情節 省略, 加快進度

就好似今集什虎之戰, 節奏都好快
第一集已經開戰
第二集 兩邊援軍已經到左
第三集 魏軍到左
第四集全面開戰
比起 朱海平原之戰, 係快左好多

朱海平原之戰 節奏真係好慢
成班配角你講一句, 我講一句, 又完一集
最重要係, 佢地既對白 都係廢話, 刪左都對劇情無影響果種
咁可能滅趙就係結局
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞