我係工會戰線嘅搞手之一,有啲嘢好想同大家講

726 回覆
1705 Like 30 Dislike
up
加油
支持你諗法
所有抗爭勝利取決於心理
現階段香港人要比任何人心理質素要更高去面對嚟緊嘅挑戰
上年69仲係港豬以為咁陰人行咗出嚟就返屋企無事發生
直到612開始就知道呢場絕對係漫長抗戰
但我仍然深信公義嘅一方一定係最後會勝利
手足,共勉之!
值得大家睇下
每一條戰線都支持
手足 邊條戰線都好 繼續堅持
你若放棄 誰衛我城
關於連登個段真係
手足加油
我都有投
但平心而論 我係去開街 順路去左投的
我有d黃既朋友 跟本無入工會
佢地驚比人寫花…
我在其他po 講左, 響度再重 po ....

個人認為罷工有三大問題:
(1) 武肺已經證明左即使大部人唔返工, 對社會運作既影響仍然是可控. 而家呢個政府已經撕破臉皮, 只做政治任務, 經濟民生仆直佢都闊佬懶理, 如是者以罷工作為威脅政府跪低既手段似乎唔會work
(2) 罷得果幾日, 說服唔到市民參與罷工會嬴. 須知道罷工一定會被秋後算帳, 最壞情況係冇左份工, 養妻活兒都成問題, 除非見到贏面好高, 否則市民不會輕易冒險去罷工
(3) 罷果幾日冇活動規劃, 如果搞手吹埋雞話罷工果幾日係去邊度邊度靜坐, 邊度邊度集會遊行, 咁啲市民起碼都覺得射完波係有活動參與, 而唔係得個罷字然後坐喺屋企 on99 又一日

老實講, 我自己都係因為呢3 個原因, 星期日冇投到票.
罷工唔係講玩, 機會成本太高, 冇一個完整計劃說服倒市民, 一定少人參與.

希望眾搞手/ gay 巴不要灰心
此路不通, 就諗過第二條路
手足頂住
唔好放棄,我知三罷唔易,但雖然今次達唔到目標,但我覺得係一個好開始,好難一件事第一次就成功,但起碼有個開始,第二次第三次就越來越進步,越來越多人,最後一定做到!最起碼,我自己唔會放棄,一齊努力💪🏻
連登太多網軍啦
有冇考慮過多啲用工會名義抽下水 刷下存在感
三日唔埋兩日就譴責下民建聯/司局長
雖然得個譴責都冇乜大作用
但可以當文宣同刷曝光
各種巴絲,只係想同大家講,堅持落去,唔好眼白白睇住中蝈蝗蟲掠奪蠶食香港, 香港有今時今日,係一代又一代人努力拼博得來,就算被做低幾多次都好,拍一拍身上塵埃,再企番起身,呢個係屬於我地 ge 時代,一息尚存,一步不息,只要手足繼續改進抗爭路線,光復香港果一日,絕對唔會遠。班手足特赦果日,指日可待。

打開電視,日鳩日聽到蝈歌,依家甚至見到林鄭、 李小加 (李小加本身係大陸公民, 你明點解D指數變哂蝈企) 開始用普通話發表講話, 有人匿係林鄭背後做劊子手,即使趕走林鄭呢個傀儡, 又會有下一個, 而你唔知下一個會唔會變左党员; 蝈安法殺到,益左 ge 係大陸果班土炮山寨企業, 令佢地更安心黎香港偷錢、搶錢、借錢唔還; 蝈安法亦即係蝈產人質法,香港七百萬人,只有二百萬左右係中蝈公民,另外亦有大量外國籍專業人才,外國人隨時誤中法網,變成人質外交手段下 ge 談判籌碼。

香港唔同歐洲國家, 有深厚工會傳統,所以罷工呢項工作可以繼續深耕,依家盲目示威遊行只會送人頭比D狗.....但其實仲有好多野可以做,我稱是為"積極不合作運動", 廢話我唔多講,去招:

1) 佔領電視台及廣播電台
2) 之後去某鐵站阻截來往陸港兩岸ge交通
3) 係九月立法會選舉前截斷立法會及中聯辦水電糧食供給 (仲有,叫D清潔姐姐維修工人唔好入去, 等佢地自己洗廁所, 鑽木取火啦), 唔可以比蝈安法過到
4) "裝修"中聯辦利用特權免稅係香港買ge物業
5) 拉攏一班 Expats 支持,等佢地聯擊各大駐港領事館 (唔洗自己出面,比人攞到把柄)
6) 除左金融貿易果班expats,唔好忘記有一班菲印泰工人姐姐,佢地係香港有好大團體, 仲有重慶大廈果班, 加埋一班穆斯林呀錫安教呀天主教基督教果D,同佢地講大陸點樣拆教堂,點樣逼害穆斯林教徒, 有咁慘講得咁慘 (而呢個亦係事實)
6) 向各行各業大企業、中小企、駐港外資銀行游説佢地加入"積極不合作運動" (ICC最近出面, 呢條線繼續follow)
7) 拉攏林鄭及一班專業公務員團體企係國際陣營,孤立佢無好處
8) 最重要ge 係創作 - 音樂,舞台劇,街頭表演,拉攏一班香港歌手壯大聲勢
仲有咩戰略,歡迎提供。

五大訴求,缺一不可!!!

https://lihkg.com/thread/2075833/page/1
堅持落去,唔好眼白白睇住中蝈蝗蟲掠奪蠶食香港, 香港有今時今日,係一代又一代人努力拼博得來,就算被做低幾多次都好,拍一拍身上塵埃,再企番起身,呢個係屬於我地 ge 時代,一息尚存,一步不息,只要手足繼續改進抗爭路線,光復香港果一日,絕對唔會遠。班手足特赦果日,指日可待。

打開電視,日鳩日聽到蝈歌,依家甚至見到林鄭、 李小加 (李小加本身係大陸公民, 你明點解D指數變哂蝈企) 開始用普通話發表講話, 有人匿係林鄭背後做劊子手,即使趕走林鄭呢個傀儡, 又會有下一個, 而你唔知下一個會唔會變左党员; 蝈安法殺到,益左 ge 係大陸果班土炮山寨企業, 令佢地更安心黎香港偷錢、搶錢、借錢唔還; 蝈安法亦即係蝈產人質法,香港七百萬人,只有二百萬左右係中蝈公民,另外亦有大量外國籍專業人才,外國人隨時誤中法網,變成人質外交手段下 ge 談判籌碼。

香港唔同歐洲國家, 有深厚工會傳統,所以罷工呢項工作可以繼續深耕,依家盲目示威遊行只會送人頭比D狗.....但其實仲有好多野可以做,我稱是為"積極不合作運動", 廢話我唔多講,去招:

1) 佔領電視台及廣播電台
2) 之後去某鐵站阻截來往陸港兩岸ge交通
3) 係九月立法會選舉前截斷立法會及中聯辦水電糧食供給 (仲有,叫D清潔姐姐維修工人唔好入去, 等佢地自己洗廁所, 鑽木取火啦), 唔可以比蝈安法過到
4) "裝修"中聯辦利用特權免稅係香港買ge物業
5) 拉攏一班 Expats 支持,等佢地聯擊各大駐港領事館 (唔洗自己出面,比人攞到把柄)
6) 除左金融貿易果班expats,唔好忘記有一班菲印泰工人姐姐,佢地係香港有好大團體, 仲有重慶大廈果班, 加埋一班穆斯林呀錫安教呀天主教基督教果D,同佢地講大陸點樣拆教堂,點樣逼害穆斯林教徒, 有咁慘講得咁慘 (而呢個亦係事實)
6) 向各行各業大企業、中小企、駐港外資銀行游説佢地加入"積極不合作運動" (ICC最近出面, 呢條線繼續follow)
7) 拉攏林鄭及一班專業公務員團體企係國際陣營,孤立佢無好處
8) 最重要ge 係創作 - 音樂,舞台劇,街頭表演,拉攏一班香港歌手壯大聲勢
呢個已經係我諗到最溫和 ge 版本,仲有咩戰略,歡迎提供。

五大訴求,缺一不可!!!

https://lihkg.com/thread/2075833/page/1
支持住,有咩要幫手,出聲
依家開始唔需要咁多淨係行行企企 ge 遊行 (人氣留番去7月1號), 依家要技術人才 -
- 通訊播放頻道 (Mbps, PN945, PN420....etcetc), 點樣hack 入去 (電視台每日有幾個鐘空白時段), 留意佢地D技術人員更表, mark 好發射站位置 (衞星圖都有) 必要時 "裝修"下佢
- 鐡路控制基本上已經自動化, 工程巴電腦巴識做啦
- 水電工好緊要
- 中聯辦買左咩物業好易查到
- 要搵多D英文好,有海外留學工作 ge 手足幫手
- 中環做金融果班好幫到手
- 星期日去同中環天橋同班工人姐姐"傾下計",仲有,去下教會咁啦,咩教都做,仲有,佢地有好多自己友開 ge 小店賣自己家鄉特色野果D
- 開始試下用 linkedin
- 唔好淨係停留係 grassroot, 接觸多D做生意果班,佢地好多都敢怒不敢言
今次係非戰之罪,係香港本身無乜工會文化 (最低工資都係近十年 ge 事),勞工團體 (講緊係好多年前,六七暴動之後果堆) 又已經一早係建制派 (民建聯工聯會果D) 果班人 ge 票贍,依家有新工會湧現,係好事,不過預左要長期深耕

加油!!
push
其實公會有冇機會定期(eg每月)搞活動集氣?例如好似金融公會咁,明明好多人,又收比較貴既會費,表示都有好多同路人。有冇機會有定期實際活動搞到,一後黎可以宣傳比未入既人睇,二泥可以比會員集氣。

純探討可能性,唔好屌得咁大力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞