我係工會戰線嘅搞手之一,有啲嘢好想同大家講

726 回覆
1705 Like 30 Dislike
最緊要唔好放棄
一日唔放棄
一日仲有機會贏
加油,唔好灰心
推 多謝晒手足
我都明咁多人咁多把口係會感到失望 氣餒
不過由建立工會 到搞投票每一個都係見證香港民主係民間普及既過程
甚至每一個搞得成既投票都應該諗做成功
學你咁講好多人都係六月開始係政治由零開始
只要工會依個concept慢慢根深柢固 我相信做到既野比你想像到既更加多
期待手足下一次既投票
都講聲加油
加油,繼續努力,唔好放棄
其實係個疫情累事

同埋中間發生太多事, 加速得太快

不過唔緊要, 形勢大好
加油
加油,下次再黎過
睇晒 多謝巴打
啱聽
公投失敗唔代表罷工呢個方法失敗
只係反映呢一刻唔可以進行罷工
就係咁簡單
呢次失敗咪檢討下次再嚟囉
投咗罷
而家全球經濟都唔好
咁樣搞罷工 真係脫離左民情

好多人好愛香港好憎中共
你叫佢上街,佢肯,因為上街唔會斷左收入,
但罷工可能會,如果冇收入,租唔到樓供唔起樓
對佢黎講,真心恐怖過立左國安法

你地平時就知,如果一個人俾美國制裁 凍結資產
會有幾恐怖?
而家罷工對佢地告成既風險就係一樣恐怖,
你地有冇諗過呢個問題?

仲有真心平時好多手足窮到閪咁
仲要玩埋罷工,佢之後又點抗爭落去?
咁罷工變相其實又係同抗爭互相矛盾緊

又例如即使罷工搞得起
好大機會政府係完全唔驚 唔理
因為佢背後撐住既係預左外資走都唔驚 都要照殺既中共
而美心同IT呢堆藍店亦完全唔會執
但結果 反而果堆告急緊既黃店小店
先會係率先陣亡既,咁到時佢地究竟點好?

呢啲全部係要諗諗先
加油!
呢個只係開始!!
要慢慢鞏固香港人既工會文化!!!
獻世狂開工會嘅原因係因為工會其實係有票

而呢家嘅罷工(aka擺工)嘅成本係俾上年高咗好多好多,經濟一潭屎水、周圍公司都搵人雞嘅情況下,有幾條友走去罷工係同自己申請辭職係冇乜分別

同埋“三罷”呢個term喺過去一年嚟俾人玩到爛咗、過去無限次“三擺”之下真正基層工種因為從業者窮而繼續運作,政府完全不痛不癢

所以完全睇唔明而家罷嚟做乜
不是看到希望才堅持,而是堅持才會看到希望
加油!
補一句但好難聽:
冇6萬幾合資格會員,得一萬幾
6萬係目標
都幾想知道下點解樓主要set 呢個目標 完全脫離現實
Push
時機對就證明到你諗法岩,大家加油,好多人唔甘心先成就今日局面,都多謝今日出黎投票既人,其實真係憑個信字,唔相信就無今日,繼續努力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞