我係工會戰線嘅搞手之一,有啲嘢好想同大家講

726 回覆
1705 Like 30 Dislike
冇牙力冇影響力,自然冇人理你
就係咁簡單
不過冇諗過tvb賣足幾日廣告都咁唔掂
大家要再加倍努力去擴大工會戰線呀!!!!
Thank you 巴打辛苦哂!
支持gay礎巴,做搞手一d都唔易,多謝你挺身而出
多謝手足
唔好灰 三罷一定係好難
好多謝你地企出黎打呢條戰線
辛苦你地,我唔會放棄,失敗一次唔代表d咩
講得好
今次絕對唔係失敗
反而成功以民主嘅方式去證明左
大家覺得現在不是三罷的合適時機

工會要時間慢慢經營,唔好成日急住搞三罷
時機亦好重要
若夾硬三罷冇人支持亦只會失敗告終
總工會人數得一萬幾人, 好想知道究竟啲人去咗邊
加油
加油未到最後都唔會放棄
感謝巴打
“有啲識得我嘅朋友甚至笑我咁多條戰線好打唔打就去搞三罷”

你啲朋友訓撚咗幾耐?
依家除咗三罷戰線得國際遊說咋嘛
1. 相信其中一個原因係地點問題,如果係十八區都可以有各工會設立投票點,應該就會有更多人投。

2. 因為班狗同港共壓力太強,好多想加入, 投票既香港人都因為咁而卻步。
3. 入會審批比較耐。
4. 認授性不足。

以上係我今次諗到既原因。歡迎繼續討論。
G持
其實今日去工會投票, 我見義工真係做到無停手, 仲不停收到新登記, 如果真係以本身set果個target黎做, 我覺得係限時內未必做得切, 票站難搵係一件事, 但本身今日安排得有少少亂都有D影響, 我相信有唔少人其實都唔知自己要去邊到投(其實都同香港人普遍對工業行動/勞工權益唔熟有好大關係)。

但正面D咁睇, 其實有唔少行業工會今日都收到好多新登記, 表示仲有唔少潛在的力量尚未發挖, 工業行動同一般搞遊行集會好唔同, 要有好多準備要組織, 香港人係呢方面真係仲有唔少要進步既空間, 所以又唔駛太過灰心。

大家要加油
Push
辛苦哂
手足辛苦了
Push
好感謝你地
push

支持到底
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞