我係工會戰線嘅搞手之一,有啲嘢好想同大家講

726 回覆
1705 Like 30 Dislike
Push
加油
多謝你地
搞咗咁多次罷工,得醫護嗰次有少少反應。
點解?香港人怕失業!
但唔可以賴人怕失業,因為之前嘅立法會幾乎廢咗工會嘅功能,基本上而家嘅工會近乎冇用。
加油
其實有好多風向係咁叫我哋唔洗做野,等國際制裁,令大家都抱住食花生心態,我覺得係要正視
再加上大家可能出現抗爭疲勞
Btw, 多謝gay巴繼續堅持
Pish
唔好放棄呀
贊同! 抗爭不是一日一次的事,這樣希望未免太天真了。蘇聯解體東歐解放都醞釀了好幾年。

這次公投結果顯示不少人真係“港豬”. 幾年一次投票ok,可能會去下投。食黃店,ok, 橫掂去食,支持下無妨。但真係唔會敢行得前少少。我好多朋友同事都係咁。

但這是好的。認清好多人其實是港豬,抗爭策略就相應調整。無謂白白犧牲了單人匹馬出去沖的人。

大家堅持做正確的事吧!長久戰,有位就攝! 💪
大家係要認真諗下計劃嘅罷工罷課到底有可能會做到點樣嘅地步?
程度上, 影響力上, 有冇能力超越到醫護罷工?
要幾大規模嘅罷工先可以超越到醫護罷工?
罷工呢啲野一係就成功, 否則必定換來秋後算帳, 個個心入面會計數, 見到個成數咁低, 好自然會覺得要搵第二條路黎行, 唔認同要參與
但唔洗灰心, 大家唯一可以做嘅就係一齊不停咁搵可行嘅方法, 當環境機會一到, 出現一個可行嘅方法, 自然可以一呼百應
好多謝你哋嘅努力,唔好放棄
堅持咗先會有希望

BTW, 如果可以網上俾錢入工會,唔使親身交,會多好多人入白領工會同投票

never give up
多謝你!
多謝手足!
醫護罷果陣又唔罷 衰啲講句 曬氣啦😪
孫中山都搞左十次革命先成功啦...
多謝手足
好認同冇end game, 只有infinity war
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞