我係工會戰線嘅搞手之一,有啲嘢好想同大家講

726 回覆
1705 Like 30 Dislike
可唔可以講下工會嘅作用?
如果我同老細講我今日參加工會嘅罷工,公司係咪唔可以扣我假、唔可以炒我?
我都好耐無留言, 見到Gay巴係到, 辛苦你啦, 我都會繼續做好文宣工作。
其實真係好難叫中年以上嘅人入公會
識有個auntie 係黨鐵做
佢話唔會入工會因爲覺得唔太安全 萬一俾人搵到清算好大獲 再加上一條友冇乜接觸tg/連登 更唔好講公會
如果要搞得成都真係要reach多啲中年人....
多謝gay巴同咁多位一齊打緊唔同戰線嘅手足
大家千祈唔可以氣餒 要推翻一個政權從來都唔係一件容易嘅事 只要大家keep住團火 擁有同一信念 喺自己能力範圍內盡做就已經足夠
大家覺得攰嘅時候就好好抖下 抖夠咪繼續一齊爬山囉 期望有朝一日喺煲底見到大家
而家冇人投 即係三罷作罷?
你講得岩, 我身邊都有唔少同行(IT界), 因為覺得要實名, 怕唔安全, 唔敢入公會, 而且為數都唔少, 希望可以有個更加保障到同路人既方案就好...
一息尚存
肯企出黎攪工會既都知辛苦,我今日有去投票,辛苦哂
之前有唔少人做過
不過問題在於實行上係有困難

總會有真心膠既信咗然後留言 又或者未fc 然後信咗啲post
整張list 出黎有機會殺錯良民 同埋整完list 之後點令唔同人都知道list 入面既人有咩問題

我試過follow啲1毛 然後狙擊佢地 係佢地post 下面list 返佢地出過既鬼post
但係呢個過程好辛苦 過咗一日就頂唔順
所以要顧及正常使用時會𧗠生問題
可能要靠IT 巴打諗諗計

而我目前既做法真係睇經驗
啲無solution既屌人post 少啲理佢 推返啲有討論價值既post
始終出post 係要出有人討論既post 先有睇既意義 過分地推內容空洞既行動post都會令人有厭倦既感覺
幫你push
一齊努力呀
三罷係難 但肯定係好重要既戰線
就係難先更加要做
抗爭一路走來有邊一步係容易
但係我哋都無後退
而係不斷嘗試反思同改進
我哋要證明俾全世界睇
香港人係一個優秀的民族
光復香港 時代革命
再努力
今日特登搭個幾鐘車去投
唔好氣餒
大家努力
手足 辛苦哂你了!
唔好氣餒呀 大家嘅努力一定唔會白費的!
今日我都有去投票
悲觀
加油,多謝你地嘅付出
1. 其實得連登係到講
2. 唔係個個份工都有公會包
3. 罷工呢樣野係香港的成本效益真係好低 只係有某D行業eg醫療咁真係可以打中春袋
4. 公會成員名單政府有存檔 唔少人(包括我) 擔心會變成投名狀

樓主加油 唔好放棄 呢條戰線應該係最難個條來
加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞