我係工會戰線嘅搞手之一,有啲嘢好想同大家講

726 回覆
1705 Like 30 Dislike
多謝gay巴 同其他工會搞手/義工ge付出
結果未如意,但哩個係過程ge一部份,加油!!
辛苦晒咁多手足加油
多謝你 記得上年 69 612 616 大家都唔認為政府會聽民意撤回,但二百萬人走上街,係因為”豬係被殺前都起碼會叫幾聲” 運動係本質就係港人嘅反抗意志
【反國安法後續行動預告】

雖然今次登記罷工會員人數低於十萬人數嘅底線,香港金總唔會發動罷工行動,但並唔等於反惡法行動會劃上句號😤

香港金總將會聯同其他工會 #香港會計手足工會、#政府非公務員職工總會、#香港貿易推銷及採購職工會、#香港旅遊業革新總工會、#香港資訊科技界工會、#香港寵物界工會、#社會及政治組織從業員工會 發動就反國安法嘅聯署行動,並同區議員合作收集市民就反國安法嘅聯署。收集聯署後,工會同區議會代表將會到G20國領事館遞交請願信,申述香港人反國安法意願並請求國際援助🆘️
有關聯署行動詳情,將於數日內公佈

#香港金總 #HKFU #工會平台 #反國安法 #民意 #工會戰線 #國際戰線 #聯署 #AntiNationalSecurityLaw
#記得緊貼我哋Channel
#全民反國安 #還我真香港

香港會計手足工會 Accounting Bro'Sis Labour Union
政府非公務員職工總會 Government Non-Civil Service Staff General Union
香港貿易 推銷及採購職工會 HKTMP
香港旅遊業革新總工會 Hong Kong Tourism Industry Innovation General Union
香港資訊科技界工會
香港寵物界工會
社會及政治組織從業員工會 Social and Political Organization Workers' Union

========
📃入會申請表 Application Form📃
中文:https://forms.gle/XB1sA9TWEPY7ZEqq7
Eng: https://forms.gle/xTFeo7NLmENL6M6U8
加油,支持手足
根本宣傳不足,我個工會19號先send email 比我,我20號夜晚仆出去投其實用sms 同whatsapp 通知都好丫,用email 前一日通知真係
不完美 但可接受。依然要繼續努力,既然明白黎緊係一場馬拉松咁就唔好俾一兩單嘢消磨晒所有抗爭意志。加油!民族自強 香港獨立
85之後 你地學聯職工盟有邊次唔關事
人對腳好誠實 feel到燶味會默默離開
加上你地又唔係咁容易接受意見既人🤣🤣🤣🤣

如果你唔係特登理解錯重點鳩回應
我個重點係 希望你地認真檢討一下台格
上面寫既一大堆時機因素 你地事前唔好話唔知

製造唔足夠參與誘因?
罷工與反國安法有冇直接關聯效果?
30工會公投代表性不足?
饑荒搞絕食?工會保障不到會員?

最後係點解要呢個時間點硬上?

不如我話比你知支持罷工
但唔參加既人心裡面諗乜

如果我罷工直接影響到立法 我毫不猶豫
因為抗爭行動入面 失業已經好低成本

但係 你話唔到比人知 點解佢地要罷工影響到D乜
當一個人要付出代價既時候 佢要知佢買左D乜

如果失業換到既客觀效果係 幫人造勢 同 幫工會收多D會員 我相信應該冇咁多人咁慷慨
加多一句
如果我係樓主會說服公投30個工會積極參與呢個活動
已有人去說啦,不過點都要有人衝咗出嚟先

由金總一開始單拖出嚟宣布10萬金融人罷工公投

其他30個工會再發動,都係一路會有其他工會再加入

最緊要係民意肯支持
以下說話係難聽,希望你聽得入耳,唔好話我係分化係鬼。

呢個世界唔係真係咁多人睇網上宣傳? 要真正成功推動公投, 就需要社會大多數人支持,包括無你追得咁貼的非同溫層。宣傳呢樣野,唔係要人地主動去搵你地/加入你地,係你要搵方法convince到人地去支持你。

講返個公投,最初推的時候唔夠票站,整個新界西北都沒票站,你認為學生們會咁神心出來投票? 就算係後來有,但給人的感覺就是準備欠佳。
講返工會票,你問我我都唔知邊d公會會員有得投,我只係好似知道我果行無得投。但我果行的功能組別立法會議員,論絕對票數的話,是比某些地區直選議員還要多。但今次個公投,我果行無得參與囉。明明有新公會成立,卻少見宣傳,近日即使有行內的爭議事件也沒出聲,又唔支持公投,試問怎能得到多數支持?

今次公投衰左,簡單D講2020年都唔使再旨意推任何三擺,再攪之前今次的結果一定比人先拿出來講。

難聽D講,今次公投係失敗,失敗之餘仲要係比位人地入,真係多謝晒你地。
工會方面
你應問你個工會 或者參與 睇吓佢地有咩要幫手
而唔係係度怪gay巴
罷工行業冇香港命脈: 金融股市,交通,航空,等於嘥氣…
辛苦手足,唔會放棄

不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;
不要為自己的苟且而得意;
不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。
我們可以卑微微如塵土,不可扭曲如蛆蟲。
多謝手足
推呀,睇晒
加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞