我係工會戰線嘅搞手之一,有啲嘢好想同大家講

726 回覆
1705 Like 30 Dislike
有多啲似樓主既人 連登必定一洗頹氣
民族自強 香港獨立
其實唔明白
搞工會 雖然話係因應抗爭嘅時勢而出現
但係唔代表工會淨係搞抗爭
你勞資糾紛、不平等待遇等等全部都可以搵工會幫手爭取
點解連俾一餐飯錢加入工會都咁不情不願

更加唔好講話去公投 唔係叫你直接罷工 只係投票俾個意向出嚟
就算你唔支持/ 無意見投棄票
都起碼係一種表態

香港人成日講話要爭取民主自由 要真普選 要一人一票選特首 笑鳩人689 777
真係俾票你手 你有得去參與公投嘅時候
你就縮沙 唔企出嚟
咁仲抗乜鬼嘢爭

爭取就靠工會幫你爭取 著數就要曬 出力就bye bye 屌
辛苦曬 好好休息
加油 大家對住同路人真係可以屌得細力啲 語氣好啲
Push
撐住

自顧去唔到投
多謝gay巴,我哋一齊繼續努力
長遠黎講,支持工會既發展

但而家工會既人數未必有發動「罷工」既號召力,而「罷工」作為手段去對抗快刀斬亂麻既國安法都值得商榷

加油,一次失敗,唔好放棄,累積經驗再黎過
係我地好欣賞真係落力做,又咁積極,有文有路既你先真!
辛苦曬你 繼續努力
支持你,btw入會費50蚊太少啦。加夠150先夠資源去推廣
我講講作為一個80後嘅爸爸想法
國安法過就一定過硬,你話罷工對我黎講有咩意義?我為左下一代,我寧願搵到幾多得幾多然後就移民

我好唔捨得香港,好希望可以留到最後一刻,但係現實話我知香港已死,未來嘅年輕一代會面對大量嘅支那人黎香港搶飯碗,香港越黎越紅,根本唔適合居住

所以你問我罷唔罷工?1年前我一定罷,但今日我做唔到我而家所有野都以我下一代觀點出發,唯一可以做嘅就係35+. twitter 戰線

我身邊同年嘅friend 都係類似嘅想法。所以今時今日罷工仲有咩意義?
多謝你撐住 多謝你唔放棄 堅持落去 投既人會越黎越多
冇意義
建制唔會狂開工會
林鄭唔會點名批評罷工罷課公投
老實講 如果連登能夠合一啲
影響力真係可以無限大
外國工會,係講緊一個月2-3%人工交俾工會

當然,相對地當你有困難的時候,就會得到呢工會更多幫助。
正評係比做實事既你地
lm
手足睇得好清
明眼人都撐你
所有人都要堅持落去
掙扎呀屌!
加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞