我係工會戰線嘅搞手之一,有啲嘢好想同大家講

726 回覆
1705 Like 30 Dislike
推!我好支持你地呢條線,繼續努力!連結更多在職力量!
唔會發動聯合罷工
其實一路唔覺得醫護罷工係失敗,不過有時間再講
辛苦晒
大家加油
罷工真係魔王級...
好攪發得起
其實連登有好多有人人
不過走咁啲又走咁啲,有啲唔再出post
辛苦曬。。。
加油
加油
內文有提及過,門檻過低=9叫罷工
其實工會從來冇瘋狂叫罷工,如果有留意,次次9叫罷工嘅都唔係我地
罷工罷課都需要大台
多謝手足 有人發起搞已經好開心
第一步而言已經做得好好!
Nothing to lose!繼續加油!

利申 有投票
敢行出黎已經好好

雖然唔認同三罷
但乜都唔做嘅話,工會更加唔會普及化
有參與,想批評兩件事:
1. 部分公會只準備了人力,缺乏行政經驗
-事例:現場對於轉帳收款,註冊的小問題沒處理好。
-分支票站的幹事沒有太多access right,事事要問會長,會長也沒時間覆那麼多電話
- 以上兩個問題加起來成為災難

2. 公投票站保安簡陋
- 事例:藍絲不斷用拍照恐嚇進出票站市民,但票站卻無任何措施去保護市民
-票站可容許有人以搵朋友之名進入票站,然後容讓那位訪客在站內傾計, 勸他的朋友作一個較中立的立場:國安法唔好反對,遊行無用,抗爭無用,bla bla bla
不過就好似第二個post咁講
罷工罷課係使加壓力迫使政府退步就範
但係而家個政府都唔理外界有幾多壓力
佢哋只會照去
變咗罷工罷課原本想做到嘅嘢就做唔到
所以目前罷唔罷都冇意思
反而真係罷就會俾咗個政權有個清單去清算人
收到!
有d 好奇點解總工會人數得萬幾(包埋尋日新入會)
但標準投票人數設定6萬?
所以呢個就係黃色經濟圈要做嘅嘢
就係加大黃絲喺商界嘅話語權
令政府需要聆聽我哋嘅聲音
所以黃圈其實好重要
我自己覺得係同國際議會一樣重要
不過唔可以食黃店當抗爭咗
難得連登仲有好post ,多謝手足付出
A battle only
Not a war
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞