我係工會戰線嘅搞手之一,有啲嘢好想同大家講

726 回覆
1705 Like 30 Dislike
多謝你GAY巴,今日去投見得我一條友個下都有少少灰機
但反正我地無乜行動係真正成功過,
根本就係由頭輸到落尾,所以無須太過介懷
大家之所以堅持,並唔係因為見到勝算,而係頂撚到有勝算個日為止
加油
gay建巴神聖不可侵犯
我代佢同你格住先
加油
撐你!
多謝樓主
支持手足
利申:今日有份去投票其中一人
加油
好老實講
連登常客 真心今日先知有公投
少少意見 我覺得罷工好多人都未諗清楚
下次可以試下整d未會影響生計既公投試試佢先
等見到人多先試依d重大議題
或者可能事前整定個投票 有幾多人會投先
真係可能超過某個人數話會黎投先整真公投
其實有冇諗過工會嘅作用?
1. 保障會員利益(集體談判/經濟原因罷工/要求加人工)
2. r下著數(會員福利咁)
3. 社交嘢
但香港呢個k型社會工會成立唯一原因係社會
人數可以減半
罷工完 嘅 經濟support / 如果被追究 之後嘅法律support 全部都唔知有冇
人數再減
平時咩嘢都唔搞
得文宣 同 罷工
再減多一半啦
噉樣根本依家呢個人數先係正常
工會抗爭原意係好
但黃色餐廳喺黃之前 首先係間餐廳
難食點食?
工會首先係工會
會員福利/保障乜都冇
咁入去做乜?
純粹同你罷工?
最低限度要俾到信心啲會員
如果罷工俾人炒會有法律援助同經濟援助
平時要搞多啲event
需要參加人數未必多
但唔可以好似bot咁
個個都係咁sent文宣同share抗爭post
so far睇落最好係醫管局陣線
利申 自己個工會就係上面所講乜都冇工會
成日都懷疑自己點解要入
仲要俾錢
唔好相認
Support
今次係好好嘅經驗
感謝你一直嘅努力
唔好放棄呀,大家
如果有事先加入公會,今次拎住電子投票碼係大部份區都有得投。 不過部分人冇事前加入又想投,先被限制喺幾個大票站做即場入會後即日投票

第二點都認同, 但理論上公會已經相對和理非同風險, 所以可能應該要向呢個方向宣傳下

第三點就要睇返工會人手, 其實好多都擺咗好多日街站, 但係始終人手所限所以好難做到區區入到會

至於認受性問題係應該你加入就等於認同嗰個公會?我係調番轉諗越多人加入咪越高認受性

可以點樣令更加多人加入公會呢個位係感覺有啲卡關
感謝你一直的努力 反正我地已經係時代巨輪上 可能只係不自知 其實已經造成好大迴響了 共勉之
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞