我係工會戰線嘅搞手之一,有啲嘢好想同大家講

726 回覆
1705 Like 30 Dislike
一齊撐落去 希望香港人唔好習慣絕望呢樣野 記得我地有排打
多謝你
唔明之前好似開咗好多新工會 依家參與好似得好少
多謝你就算今次冇成功至少我地踏出咗第一步,汲取教訓之後會越嚟越好
加油
support
S
事實上 入工會嘅人都唔多......

嗰時又話大人肯罷工 細路唔洗衝
好多人有顧慮驚俾人秋後算帳 都好正常 我都驚 冇咗份工的乞食都得了
有人就話搞工會 到有手足真係搞咗啦 又冇咩人入
其實入工會唔洗同公司申報 亦都合法
大家一齊罷工人夠多就唔驚 唔通炒哂咁多人咩

利申 只係一個冇咩用嘅工會會員
既然有工會成員開post我想講

呢一刻因為政見要發動罷工唔work

第一老共而家可以唔要面唔要錢咁玩一國一制已經唔介意食樹皮,已經話撚知你罷到無哂gdp

第二二月個陣醫護罷工已經係最撚春袋都無跪...

第三而家一切大機構已經諗撚哂contingency講緊去到打仗會維持邊d job task,就算全部手足罷撚哂,但一間公司藍友都唔少,就憑呢班藍友就算一兩日甚至一星期都唔大影響

真心想建議,唔好再提三罷...愈吹雞愈弱氣盞7俾人睇,又露埋底牌示弱俾港共睇...聽日propaganda 一定又寫臭工會無用又剩咁

罷工可能好大威力,但呢一刻做唔到全民反極權其實無用
抗爭手法要適合時勢同target audience,就算正確,堅持己見唔去說服人而只係埋怨做港奴無用
👍👍👍👍👍👍
Push 加油
加油,一年前嘅連登行動post長期置頂
大家咩廢post都唔講,只會專心抗敵
閒閒話weekend遊行,點都會有幾十萬人
一聲令下,沙田柚落曬新城市
加油 大家千祈唔好放棄
同意你既觀點
手足,加油
push
Push
完全贊同 加油
三罷極有用,但實行起上黎極極難
罷工後果既成本太高
今朝仲驚多人 會趕唔切番工
特登早1個鐘時間都去投票
希望下次會有個理想結果
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞