網絡小說集中討論區<15>好書難求

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
耳根求魔仙逆咁多人討論 我欲封天就冇乜人講

呢本攞出黎都屌打現時大部分修仙
上次崔浪,今次朱天道
求魔之後耳根每一本都越每況愈下

封天的確麻麻地 而且講舊書嘅話大把好書值得睇過佢
惡魔法則睇咗少少睇唔落去
慶餘年睇晒 的確係本好書👍🏼

試吓你本梟臣
天行健好出名 成日聽人講都未有機會睇 等我試吓先
封天前期我覺得可以封神 係後期寫衰咗

夢回遠古柯九思 同孟浩大婚 呢兩part都夠封神

可惜中後期寫得衰 拉低本書
萬族由出諸天之外一直一個個高潮接落去
唔知道呢段遺跡之後點寫
有d空虛
大家最憎耳根搞笑修仙之路既萬惡之源
呢本野D裝B打臉仲衰過五小白之流
明明上2本都係有深度 結果倒退返去廿年前D小白文
可能為咗迎合市場所以先寫小白文
你睇唐家3少 基本上佢寫都係大路廢文 仲要文筆超差 但吹咩 佢真係賺到笑
惡魔法則前期難捱,中段開始先正
科幻「我真沒想當救世主啊」
呢幾日開,書荒可以一戰
將夜世界第一
間客 雪中 世界第二
隱殺 世界第一
女巫 世界第二
隱殺好好睇咩
我覺得太中二
睇你本身有冇共鳴,成個故事係由一個大叔嘅角度去講,顧家明本體係一個四十幾歲嘅大叔,如果讀者年齡貼近呢個歲數或者心態比較老成,睇呢本書就會覺得好好玩,顧家明諗d野好好笑

同埋本書刻意唔直接講某d角色上一世嘅命運,只有當顧家明回憶果陣會提到少少,咁樣讀者就可以估下假如顧家明無重生,其他人會係點,如果估到可能會覺得好感慨
間客普遍評價唔錯 但一見到係科技嘢就提唔起勁睇落去 搵日有心情先睇

近呢幾年既小說雪中永遠都係我心中嘅第一

除咗玄幻元素之外 (好難定義因為佢又唔算修仙)
佢有江湖 有廟堂 有大義 有恩情 有權謀 有戰爭

故事世界觀之宏大 各大小人物各自的故事 雖說作者不能完全駕馭 但冇寫爛冇太監已屬難得 而且文筆喺網絡小說之中算唔錯

最後一話主題同第一話首尾呼應 睇到有啲眼濕濕

將夜我睇左4/5 雖說後面冇咁好睇 但亦屬一本難得嘅好書
神秘復甦啲對人嘅情節好戇鳩
好似韓三千嗰啲文咁
將夜描寫神級,但綜合難啲世一
間客真心悶
雪中描述累贅、流水賬,感情線又係垃圾級,永久black list,不了
隱殺世界第一
猫腻好鐘意搞呢類, 間客又係大道朝天又係明明係仙俠突然轉畫風變左科幻, 擇天記個結果就變左魔幻, 本本正正經經寫唔得既, 係都要扭呢扭去, 將夜前段明明寫得唔錯, 後段係都要寫個肥婆出黎, 佢想點呀
文無第一 純粹喜好問題
你講既缺點係我眼中都係優點

以下劇透

間客、將夜、慶餘年其實三本戲情上都有關連
呢三本好撚屈 不過大道朝天就收皮啦 貓膩自從支持韓妹俾班支那人屌完之後 本本9寫
將夜 間客個世界觀好屈
月臨夜現
劍來有講返天上仙人垂釣係咩料 我覺得補得唔錯
不過劍來係史上最累贅一本書 廢話佔90%
夫子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞