網絡小說集中討論區<15>好書難求

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
但完唔到本.....
宜家仲有無非河蟹版
你仲敢睇佢d書
點樣準確睇到某個篇章? 例如想睇蠱真人 第896章 要點搵
銀月慘成棄子
淩玉靈以前都幾鍾意
呢本更得算正常
咁就無啦,卡提諾之前幾好用
但關左站重開後就改到好差
卡提諾台灣無修正
我知最少有3處
1.一開始狼潮,控熊強迫佢活活生食個女仔
2.係白地之骨活生生踢2兄妹bbq
3.係串中共民革洗人腦
習劍平
飄天應該無更改
大家咩網睇
呢個睇到都笑左,勁大膽
但呢個無河呀,用左好多集
蹉跎

作為後末日廢土小說 我覺得佢營造嘅氣氛比第一序列更濃

末日流 小說通病係超能力大戰,而蹉跎偏向寫實風,冇超能力 亦冇 拳爆星球,有嘅最多係偏科幻嘅科技輔助。例如貪狼系統,金絲猴 同 仿生體等等。

依部小說正嘅地方係 作者寫得幾露骨,黃賭毒、人食人 甚至 人棍 既情節會反覆出現。女人先天體能劣勢下,喺末日時代只能成為男性附屬品。作者大大展示咗人類喺末
世中掙扎求存,為咗一口糧食可以無所不用其極,可以放棄身為人類僅有嘅尊嚴。

角色方面,人設唔算特別出色吸引,不過配角啲戲份同影響力唔少。另外我幾鐘意作者表達故事嘅方式同運鏡,唔會永遠由主角視角去睇世界,好多時會由一個小人物講起,再慢慢將小人物同主角連結。令我印象比較深刻 係作者將 北美洲 同 西南基地比人入侵 依兩個情景互換,從而加強緊張同迫切感。

雖然作者不段展示人性醜惡同掙扎求存嘅情節,但個問題正正係代入感不足。主角係機械人,本身對食物同水都冇乜需求。所以當你代入主角睇故事時,會發現主角永遠都唔會親身經歷人食人或者眾叛親離。主角只會以第3身去觀察依啲污糟醜惡嘅事物,佢缺少低層掙扎嘅體驗。所以當作者想展現 末日嘅黑暗面 就彷彿同讀者隔一層紗。主角嘅設定本身就係一張過濾網,減低你對人性醜惡嘅感受。

總結而言,蹉跎係值得一睇。我會定義係一本標準同經典嘅末日流小說,而作者大膽露骨嘅寫法喺網絡審查年代下實屬少見。
所以比人封左啦
一直等緊佢有日一可以復活
一定要睇,神作黎!
佢又無表達到出黎,作者可能同寫既主角一樣
唔理手段好壞,達到目的就得
但佢會串中共

果陣係比佢序吸引,佩服佢可以貫徹始終
寫到咁好既作品
新書未睇,想養下先
但我覺蠱真人已經到頂峰
新作唔會超越到,所以都係未睇既原因
唔想破壞左對作者既感觀
書荒或者唔想睇小白文
既巴打強烈推薦睇蠱真人!
主角唔係無敵,同其他角色斗智斗力
作者仲串到,話佢鍾意既話可以寫死主角
轉第個做,睇到我o左咀
好在後來應承唔會轉

節錄左小小序

我看了許許多多的小說,心中卻積蓄了些鬱結。皆因看到的主角大多都是鴻運齊天、光明正大、品德高尚。而反派大多都是愚蠢瘋狂醜惡,名頭都是響噹噹的,卻都是紙老虎,看著光鮮威風一遇到主角就萎了。

於是就想著,想要看到一個真正的大反派。

這個反派特立獨行,孤傲黑暗,殺伐果斷,從不腿軟。他從不遮掩自己的惡,絕沒有虛偽的善。

他的形象一看就十分邪惡,魔氣凜然,殺意瀰漫。最擅長的事情,就是踐踏規則,斬殺名門正道。

他獨自一人,與整個世界為敵,將恐怖播散萬物生靈。他就是邪派大宗師,有時囂張霸道,有時陰險狡詐,有時冷酷無情,他傲立巔峰,邪蔑世間,所有挑戰他的勇者都下場淒涼。

他手段殘忍,或許還玩弄蠱蟲,總之一看就知道不是什麼好東西。

那麼他叫什麼名字呢……超級魔王?黑山老妖?綠袍老祖?

不不不。

想了想,不如就叫蠱真人吧。

正巧當時在起點要創建一個賬號,ok,於是這個ID就誕生了。

有些電視劇中經常這樣演:大反派將主角擊敗,就差最後的致命一擊。然後大反派就開始羅裡吧嗦,主角暗中積蓄力量,最後一搏,每次都能翻盤,大獲全勝。

這個情勢局面,若換做反派是下風,則是這樣:往往主角發威之後,反派被擊敗癱倒在地。面對主角的劍,反派忽然痛哭流涕,發誓痛改前非。主角「心慈仁厚」的猶豫了,這時反派絕地反擊,未遂。主角「明察秋毫洞若觀火」,將反派徹底鎮壓下去,同時心腸也硬了,大喝一聲「卑鄙無恥下流」,最終將反派擊殺。

還有些反派,每次綁架了主角的親朋好友,幾乎從來都未要挾成功過。就算是優勢很大,也會因為種種不可抗力而莫名其妙的被主角擊敗。

好像是在六年前,我創下「蠱真人」這個ID,就是心中有個願望,想見證一個邪惡大反派。他有著自己的行為方式,被世人不容,恣意縱橫,又不屑解釋。他殺伐果斷,從不為情所困,看到美女也絕不腿軟。

他的威名讓四海凜然,讓人談之色變。

理解他的人敬佩他尊崇他愛戴他,恨他的人咬牙切齒,施展各種手段,卻只能讓他越來越強。

他走在自己的路上,孤獨包裹著他,冷漠的眸子能洞悉一切虛偽。

對於批判否決,他嗤笑不屑。對於虛誇阿諛,他冷笑不語。

他耐得住寂寞,甚至享受寂寞。

他不是走向成功,那麼就是走向毀滅。

他是一個勇士,他走在黑暗中獨自朝聖,一路披荊斬棘,不管是什麼都不能阻擋他。神擋殺神,佛擋殺佛!

這個夢想一直深深的埋在我的心中,寫書的這些年,有好幾次都想著手下筆,但終究未果。
後期主角個性格合理番D
前期個主角為反派而反派 太過流於表面 而且前期主角優勢太大 搞到好似個D中二小白文咁
捱過三王傳承 去到北原個到開始入主線劇情 就好好睇
新書so far 都幾好
係有D慢熱 同埋掙討人性既內容有D太多
個主角幾乎每隔幾章就有個人性考驗
咁好呀,仲養緊
唔睇住,因為怕一陣睇曬
唔係呀,我覺佢全程都無為反而反
蠱真人係會同敵人合作,合作下又會反骨
有時唔夠人打佢會屈服,等候機會

好似開頭係村到,都係搶資源,開頭做獨行俠
但到大軍打到黎為保命,就即刻上位做長老
為左保住條命仔,唔想上陣
一直由開頭起,佢都好目標為本
前期主角都唔太順,一路比人追殺
三王果陣先勁,果到寫到差d換主角,唔劇透
北原仲慘,睇到我以為馬鴻運先係主角

相反其他好多寫奸角書就真係為反而反
一言不合就殺殺殺,殺完一細又黎大睇到想嘔
卡提諾原來復活了?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞