網絡小說集中討論區<15>好書難求

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
主角開頭就係以為前世做仙人超脫
但原來其實未好多野唔知,未睇透
睇到佢都會出錯,但錯左會補救,甚至可以變成機遇
其實本書可以叫龍真人
D配角都寫到好似主角,馬鴻運,九歌,龍真人
多謝介紹
到之後滅左族 終於唔洗睇主角同家族之間既瓜葛 先真係睇得落去 捱左個開頭之後就好好睇
初頭覺得主角下下重生成功優勢咁大好容易變小白文 到中期揭曉影宗同天庭兩個勢力既博奕 同埋主角只不過係天意既棋子 重生成功只係天意幫手個度真係睇到O晒嘴
睇到逆流河個段真係毛管戙 主角個人設即刻飽滿晒
睇到天庭個段又到龍公show off 人族大義 好撚正

反而到之後D九轉仙尊魔尊就離晒地 D人設因為一開始set得太癲 後來出場冇左神秘感之後就覺得不外如事
我都係以為重生小白文,重生都算仲要可以重用
一定垃撚圾,點知睇落覺好神
三王最果到睇到我毛管戙,逆流河又係一大經典
完全駕馭到個寓言故事再套返落去
人祖傳又係一開始睇覺得佢唔知講咩 覺得係咪作者黎填字數
一到左煉定仙遊個下即刻
之後講個D自由蠱 愛情蠱 堅持蠱真係好正
套番入個劇情到真係好感人 睇到毛管戙
可能好多巴打都未睇,唔好劇透太多
人祖傳真係神來之筆,果陣成日期待人祖傳更新
竟然咁多人大推蠱真人
佢寫左好多年啦 心境都變化好大 冇前期咁憤世
我自己就比較中意一到四轉前期劇情 後期得逆流河係感動
佢文筆唔掂 但寫道理同社會現實好到肉 人祖傳都好多含義
蠱的設定都好創新 反而中後期係佢將個大綱改完又改 純粹複雜左但冇本身咁純粹好睇
同埋喪用春秋蟬無敵
有冇巴打有儲實體書
想買一套小竟又唔想淘寶
香港有冇
例如小世界其樂無窮
如果台灣說頻有出實體書可以去信和雲起代購
聖城附近是安全區,請問有冇睇清楚設定?守夜人情節主要係用來訓練學生
文筆唔掂
入黎放低兩條腳毛

大道朝天
呢本野前期正正常常, 但後期畫風一轉變左好似科幻小說咁, 唔係我杯茶
王國血脈
個個配角都醒過主角
兩次天庭大戰都好撚正
邊忽掂全部係直白 簡潔風格 完全係劇情同對話推動 唔會有任何描寫
唔係話要去到貓膩個種 但樓上講個個封七月好過佢好多
有本小說好耐以前睇過但搵唔返想求名,睇下有冇巴打有印象

本書個世界設定係有三千大道 然後有更多小道
要本身識某個小道先有機會學到佢進階嘅大道

主角前中期入左個類似學府/門派之類好有天賦,好快就學識左一種基礎嘅道,然後d老師好睇好佢,放左佢去較前名次。其他人學識一種就會專注落去但主角就學埋第二、第三種。老師以為佢好高騖遠就有少少想放棄佢,調返主角落教低排名。但之後發現原來主角係將3種融合埋做1種勁d嘅道,就係咁打下深厚基礎。

就係記得咁多...呢幾年換左幾次電話冇曬d record 搵唔返自己以前睇過嘅書...
另外蠱真人真心正
我舉例封七月,係想講佢比細胞監獄好
但其實都完全小白文
如果蠱真人係9分,封七月係4.5分
我講緊文筆黎講 封七月係好過蠱真人 正係打鬥都睇到
當然啦 蠱真人賣點係個深度同含義
就係用封七月打鬥同細胞比好好多
但無奈劇情差到,小學生咁
睇唔落去
睇到打上天庭未先
另一個高潮
前期一直到後期安排都好好
但大後期,個個都出返曬黎
聞到陣味,好怕佢爛,但就岩岩比人封
都叫唔比佢爛落去既
等幾年風聲無咁緊,再寫可以個收尾仲好
想問蠱真人作者係咪仲有私下更新,定已經完哂
直白 簡潔 = 文筆唔掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞