網絡小說集中討論區<15>好書難求

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
劍來係一本哲學道德教科書
鄧太亞表示:邊個干擾人間事務斬邊個 人間事務不得天上說三道四

btw 李玉斧又係一個小故事補完
20章就棄咗
https://www.google.com.hk/amp/s/kknews.cc/culture/5rpx64l.amp

雪中好多呢啲小故事去補完整個世界
鍾意嘅人會覺得回味無窮 唔鍾意既人會覺得好累贅
如果講龐大世界觀 舊武俠小說我其實真係好鍾意大唐雙龍傳

成本書90%都寫得好 唯一嘅敗筆係玄武門之變收尾得太急太快
係好屈
到而家都記得嗰啲唔同勢力
天刀宋缺
大家發唔發覺大陸啲修真小說中,和尚嘅修行都係行“ 身是菩提樹,心如明鏡台,時時勤拂拭,勿使惹塵埃”類型

而行“菩提本無樹,明鏡亦非台,本來無一物,何處惹塵埃”類型嘅都係好人必須死角色
牧神記有冇巴打睇過 評價如何
而家睇到第600章 D情節好套路 角色有少少低B 想棄
後面會唔會好少少
無咁差吧,我覺得前期還好啊
但宅豬寫書係比較慢熱,我覺得可以一睇既...
宅豬我睇過佢本獨步天下 都覺得一般般 可能我唔太岩呢類書
「本來無一物」係禪宗南宗參嘅禪,「時時勤拂拭」係北宗嘅禪,佛門好多修行法,禪宗講「空性」,頓悟四大皆空即修行,即係「見性佛」,係內修,唔靠外物,修行完滿圓寂之後經接引去西方極樂世界成「法身佛」,太過虛無小說無得寫

修真小說入大部分都係大乘密宗,密宗有法成「即身佛」,經歷劫後肉身成佛,練手印、練脈輪(三脈七輪,即卓羅)、練瑜伽(體術)、男女雙修,修行圓滿後有神通,咁樣小說先有得寫
睇緊大道朝天埋尾,「不自由,無寧死」,貓膩一向言之有物,有時係扮嘢少少,係我好鍾意嘅作者,呢本由修仙寫到變科幻,好過癮。
巴打可唔可以講多啲
利申只係大概知道大乘同小乘既分別,同埋中觀有主張取消實相既傾向
無多d,得咁多料架咋,佛教各宗修行法唔同,其實都係講緊「開悟、持戒、行善、做功德、積福報、修果位」,佛教其實都係婆羅門教分支,係當時新興教派、唔正宗嘅修行法 (婆羅門教先算正宗),另外仲有同級嘅外道六師,呢六派有d主張同佛教一致、有d完全相反,我覺得佢地有趣過佛教
想知外道六師係邊六師
捱過開頭就得
六師都係古印度人黎,d名鬼記得咩,剩係記得有一派係反因果,果報唔存在,做壞事唔會有惡報、好事唔會有好報,亦唔存在所謂善惡、輪迴,人死燈滅;有一派係宿命論,講眾生命運早已注定,無論點修行都要經歷八萬四千劫輪迴先可以超脫;有一派係唯物論,認為萬物由物質組成,否定超越物質嘅存在(例如精神力、靈魂),修行即苦行,磨練肉身之用
睇緊頭三回,覺得唔錯

利申:睇左過千本,睇少少就知龍與鳳
睇到後面唔知佢講乜
都唔知係我問題定佢問題
問道紅塵(仙子請自重)唔知睇唔睇落去好
頭三章真係有幾分遊戲紅塵間嘅feel
秦弈一做妖后之後成本書俗曬咁
仙逸出塵之氣全部唔見曬
比個6歲徒弟李無仙撚到成隻狗咁
都唔知係咪嗰排封書舉報冇心寫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞