網絡小說集中討論區<15>好書難求

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
差唔多8年
12年10月上架
舊版係完咗好耐

三千幾章
請問知唔知邊到有得睇?
搵極都只係搵到依家未完個套
原來真係有人睇呢啲
睇過將夜 間客 雪中 甚至誅仙 真係睇得落啲爽文咩
啱啱開左黎睇 好似好虐
神秘復蘇睇到200章左右講到楊間知道有個方法可以增強自己實力,就係用鬼鏡同鬼繩自殺。但我睇到一頭霧水覺得個方法好唔嚴謹點解自殺之後一定係得無頭鬼復蘇而唔係紅眼鬼同點解復活後就等於擁有一個相等於鬼嘅身體?同既然死後無頭鬼係完全復甦,咁就算楊間復活,隻鬼都唔屬於楊間啦,仲點馭佢?個主角聽完之後仲完全覺得個方法可行又唔再解釋下

有冇大佬可以提前解下書,睇完呢個方法之後覺得好夾硬黎唔係好想睇落去
唔係話佢個fd死正之後起鬼鏡個度出返黎之後主角就諗緊佢用鬼繩起鬼鏡前面自殺 跟住鬼鏡同鬼繩會爭條屍 之後主角就趁機出返黎復活
都係講句 睇故唔好搏故 啱睇就睇落落去 唔啱睇就棄
睇左幾十話無興趣追,都係睇返爽文
講係咁講,但唔理解就投入唔到,同埋見大家都咁推薦呢本書先想努力追落去
唔需要 合則來不合則去
睇呢啲文唔使認真思考個設定
就好似將人地9up嘅說話抽絲剝繭仔細推敲咁
冇咩意思
其實唔算 節奏幾爽 唔係無腦主角無敵
成日見到d主角打黎打去都係高一級的敵人真係好撚on9
算唔錯 教主風格
仲有本叫修仙狂徒?王小蠻寫嘅 完左未
岩岩睇完凡人仙界篇 感覺上無凡人修仙咁好睇
我都開左黎睇 前期都用下腦 但後期已經開始屈屈地唔駛用腦
爭好遠啦 我覺得上到靈界都已經開始走下坡 一早樽頸位就跳級升lv 仙界篇未睇既真係可以唔駛睇埋 勁垃圾
幾年前完左
好似都有幾千章

利申睇晒
第一序列 追到live , 想講下感受

雖然設定係後末日廢土 , 但我會定義為 系統 無敵流

作為末日文 但又加入系統 令讀者代入感減少,不過前期末日中掙扎求存嘅氣氛 造得唔錯

可惜到左中期之後就冇哂末日廢土感覺 另外作者嘗試塑造角色 , 羅胖 六元 小玉 等等, 但組隊都只限於前期 中期以後 其他角色就冇哂發揮空間 ,基本上都係主角solo

即使女主角喺男主角身邊 但存在感 同作用都唔算大 意思即係可有可無

依部小說有種雷聲大雨點少感覺,例如 火種,李氏 陳氏 黃氏 乜乜氏 講到幾大影響力,講到控制緊10幾20個壁壘,但轉個撚頭 就比人滅左 或者被吞併

又例如火山 神秘怪物 如來只係主角竉物 ,再例如178以外 嘅巫師 敵人 原來係不堪一擊

小說嘅側重點有少少奇怪,多次提及精神力嘅重要性,但外於 系統 無敵 流 限制,所以係冇研究過精神力點樣影響超凡者,亦都冇研究過超凡者 點樣慢慢變強

作者其實幾貪心,又想寫末日中掙扎,又想寫人工智能 同異國文化,又想寫埋軍事戰爭 最後只會兩頭唔到岸

總結而言,第一序列幾好睇 設定 同 故事內容唔錯,可惜 設定係小說界最唔值錢。對我黎講 設定同 故事內容係基本野,如果角色塑造 角色影響力 角色存在感 同戲份 都寫得好 先可以贏到其他小說 。 當然只要唔好虎頭蛇尾 又已經贏左90%小說

依部小說有塑造過角色性格,不過 其 存在感 影響力(能否貫穿成部小說)就有待改善
天啟之門 原來又更過1個月
仙界篇都唔知睇左D咩...
啲劇情去得好撚快
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞