網絡小說集中討論區<15>好書難求

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
求魔唔係人人岩睇 但仙逆真係想知咩原因棄

仙逆咁多本修仙 我排佢始終係排第一
仙逆同求魔都好正 最鍾意係化凡嗰一章
蠱 我係一年前睇,最唔滿意就係商城依個劇情

你話大伏筆 即係咩伏筆? 我僅有記憶話我知 因為前世方源有魔教教主嘅經驗,所以今世方源推條女做家主 好似係想 日後有經濟支援,但方源到6轉 甚至之後脫離埋經濟需求 都冇講依條線

本身對商城幾期待,因為算係全書唯一鐘意方源嘅角色出現。可惜到小說後期先講番商女 ,而且商女後期對故事劇情同推動都冇乜影響,可有可無。

蠱真人係一本黑暗小說 佢嘅黑暗同其他小說唔同,其他小說好多時候為黑暗而黑暗,人地搶你條女就殺人全家,人地踩嚫你條尾就拎人半條命。而蠱真人嘅方源係真點黑暗,分別在於方源每個行動都有目的同利益考量,好少因為仇恨同衝動驅使佢行動。

而且,方源嘅生存目標同佢所做嘅所有野係好純粹同高尚,就係為咗永生,唔似其他小說角色咁虛偽地話要拯救世界,要保護身邊嘅朋友同親人。

方源第一世係地球人,第二世係古月族出身嘅魔教教主,即使方源出身於古月,但從第三世黎睇方源對古月0感情,就算滅族都豪不動容。後來更對自己細佬反覆折磨同做實驗。相反,同為一處出身嘅天才少年就略顯不同。雖然作者多次強調天才少年同方源係同一類人。但當少年同方源走出新手村時遇到收留佢地嘅年邁夫婦,作者有意無意地寫出少年對夫婦嘅感激之情。

可見方源係一個披著人皮嘅機械人,依部小說比你嘅感覺係主角永遠只能單機一丁友,身邊冇一個可信任之人,只有互相利用嘅暫時盟友。

蠱真人設定新穎有趣,以蠱作為世界運作基石。故事內容豐富,尤其到後來天庭大戰非常精彩。作者甚至寫出一個寓言故事貫穿全文可說神來之筆。雖然人設獨立飽滿,不過多餘角色亦唔少。例如穿越少女嘅作用就唔係咁大,作者冇充分利用該角色嘅發揮空間。

另外略顯沉長嘅故事篇章會令讀者審美疲勞,而且出現嘅角色太多,難以集中描寫某d重要配角。例如天才少年前期同主角同行,勉強可以成為方源對手,但中期空白咗一大段,到後期出現番已經跟唔上主角步伐,只能輪為閒角。例如鳳九歌個女得到唔知咩大夢傳承,但礙於作者冇諗住向夢境方向發展,所以九女發揮空間亦唔多。

總結而言,蠱真人絕對值得一睇。作者敢於挑戰共產黨低線,寫啲踩界情節。主角毒辣果斷,行事謹慎。可惜嘅係小說仲未埋尾,希望有生之年睇到結局。
睇到去盜天傳承,老實講D情節好悶,次次都係拎前一世情報過關,每個角色都係工具人。
雖然唔係小白文,但讀落同小白文無分別。講體制部分係值得一睇既
仙逆太多經典啦

破界之戰對掌尊個到第一次睇個時睇到毛管動 我輩修士 何惜一戰

佢陪佢個仔王平過佢個人生個段又係 冇乜修仙寫得出呢種感覺
淨網之後有乜小說好睇
我睇返細個睇過覺得好睇嘅小說,發現好多都好老尷
有無人知點解香蕉會斷更咁耐?
條撚樣根本就係回塘,之前仲帶頭奶起點份新合約,睇見都作嘔
妖神記呢d係咪冇人睇
呢本唔係五年既咩?
咩叫五年唔識野

仲有武練巔峰睇到個食宇宙bb未繼續睇
Sor 打漏字 五年前既書
係呀好9耐,1個月都冇一話,見佢漫畫左左少少又幾過癮又睇返,點知一晚就追哂
應該大把
我係起點睇開個啲係

除非你話一次過追百幾萬字就可能會搵翻版睇下後面俾錢個啲情節啱唔啱睇

如果由頭追開我一定俾錢
隔咗好多年我都重記得佢化凡個段同後期衝冠一怒為紅顔(?)個十章,個陣睇到我肉緊
無窮重阻(偽無限+高武超能力,要用少少腦去諗劇情內容,毒點係可能對鐘意爽文/小白文嘅人黎講有啲唔適合)(已完本)

詭異修仙世界(有自成體系嘅世界觀同力量體系,除咗主角成長過程有時開外掛,講獨有嘅世界觀都算新穎,畢竟修仙已經太多)(已完本)

我的細胞監獄(神秘克蘇魯風+偽無限,鐘意呢種風格嘅應該會幾啱口味)(未完本)

變成血族是甚麼體驗(都市文+西方玄幻,主角自己開發吸血鬼能力,由比較科學嘅方向去分析,劇情有時會搞下爛gag對某啲人小毒,毒點係更新慢)(未完本)

第一次寫書單就咁多先
耳根認真寫既修仙其實真係屌打全部

可惜開寫兩本改哂風格
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞