whey乳清蛋白交流區(5)

1001 回覆
2 Like 5 Dislike
想問下旺角邊度買粉抵
落鋪頭買都係429
ching介唔介意講下邊間
我以為得我一個人味覺有問題
隻朱古力味真係難飲到痴線
但係雲呢拿味同士多啤梨味幾好味
上網搵myprotein有 非官方code
我通常3折入手
飲ON gold standard分離乳清蛋白係咪會冇咁易肚痾?
本身成日痾爛
想問下myprotein iced latte同普通latte係有咩分別,新手啱啱上路,想便便地試下買黎飲下。同埋好唔好飲
我覺得麻麻地
幾重奶精味同幾甜下 未至於話難飲
但係同on 比就高下立見
下次都係買翻on 算
我見呢隻牌子係iherb有幾個磅數揀
5磅 ,2磅同4磅都係賣3xx
係咪配方都有分別
無理由大桶反而一樣價
咁我無留意
買左5磅裝 原來仲有extra 10%
真心求問
減脂期間 食唔到咁多蛋白質食物 飲whey補充會唔會變相肥仔左?
同埋成日都有話如果腎臟有問題就唔好飲 咁我點知自己本身有冇問題 要身體檢查之後先飲?
Btw想問下香港邊到門市有賣?bc shop有冇?
superior whey有冇人飲過
要減脂唔等於唔可以食咁多蛋白質,同埋飲唔飲whey唔係直接決定你會唔會變肥既原因。相反你想增肌減脂既話,反而係要食少啲碳水/脂肪/糖(但無需要完全戒),spare啲熱量quota去做到一定既蛋白質攝取。

Whey protein只係一個比較低熱量既輔助手段去幫助你攝取每日所需既蛋白質量。你食爆卡又飲粉既話你想唔肥都難,但你變肥唔係因為啲whey protein令你肥,係你本身食太多熱量。

所以最終變肥與否都係睇你每日總熱量攝取。減脂既話熱量攝取要高過BMR同低過TDEE黎維持身體代謝。

至於你自己既BMR同TDEE分別係幾多,每日蛋白質要食幾多,上網搵下就有,可以去了解下。

另外,正正常常後生仔無先天缺陷個腎可以有啲咩事唔知你平時飲食習慣係點啦,平時除左水同whey protein唔好飲咁多其他垃垃雜雜既飲品,正路都唔會有問題。

最後 買粉既話上網買 唔洗煩又多選擇 有時仲平過門市
因為我一向行緊168食法 一日食既野都未必有1000卡 再加上平時係勞動力工作 一日企差唔多十個鐘 體重跌得好快 怕流失既係肌肉
我咁既情況下飲whey應該冇問題?都唔會爆熱量?
咁既話你隨便飲啦ching都幾chur
168食慣咗都係夜晚肚餓姐忍住就訓教捱過去
Btw唔該曬咁詳細嘅解答 等左好耐都冇人理我 呢到好靜
有冇巴打知道 到底飲蛋白粉會唔會爆瘡
我依家都廿中 一直以嚟真係冇生過暗瘡以前仲要油炸 薯片乜都食 都係冇暗瘡
會唔會一飲蛋白就出事
如果你本身基因真係咁屈機 應該唔會
真係 夜訓通頂 一次食幾包薯片 炸野 老麥加大都冇事
係怕比蛋白粉收我皮
bc shop係藍店
Q8. 聽說蛋白粉喝多了會“上火”?真的嗎?
A8. 從營養學角度來說,上火是缺乏維生素B的表現。 蛋白質在代謝過程中會消耗維生素B,額外補充了大量的蛋白質,若維生素B的攝入不足,就很可能造成“上火”。因此Marswhey Protein 和 Marswhey Power 已特別加入人體所需的維生素B, 助您補充所消耗的維生素B,而不會產生“上火”的問題。

https://www.marswhey.com/pages/questandans
有冇ching 平時食開creatine 好奇問下
正常㗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞