whey乳清蛋白交流區(5)

1001 回覆
2 Like 5 Dislike
歡迎大家留低飲過cp值高嘅whey
中過伏嘅都可以講低
如果有買開嘅可以順便報個價方便巴打們
有咩問嘅都歡迎討論

預咗會有人問所以講定先,

Whey只係一種補充劑,並唔係咩神奇藥,只要你一日嘅蛋白質攝取不足就可以飲。

但點解咁多做尖嘅師兄會飲?
因為whey係一個方便、經濟嘅蛋白質來源,而蛋白質正正就起收復肌肉上擔當住一個重要角色。成件事就只係咁單純

另外起市面上普遍買左嘅whey都會分兩種

第1種:whey protein
佢Marco嘅數字會稍微高少少,但相對價錢會平啲,消化吸收嘅時間都會耐少少。

第2種: Whey isolate
因為佢過慮得比較清,所以Marco會靚仔啲,當然價錢都會貴啲,但吸收消化就快好多
但基本上只要你唔係有咩特別目的 e.g.比賽/體質對乳糖特別敏感其實都唔洗飲到咁貴

有咩唔明歡迎再問,亦歡迎師兄們幫手解答
無人開po。

Allmax Gold 好似由1scoop 30g 變咗 32g ,而protein 就無變(24g)
有無人試過the protein works?
有冇人試過 gold sport 既why isolate ?
留名
https://youtu.be/_MTnlALR0YA
原來on 嘅whey protein係要成scoop滿到就嚟瀉先夠31g
不嬲都寫明 rounded scoop
會好容易倒瀉
搞到成屋都係雲呢拿味
個人覺得ON Strawberry/cookie and cream/double rich chocolate真係幾好飲all max chocolate都唔錯
有無人會食the one既protein bar?買得太多, 驚自己食食下變肥仔
巴打想問吓rounded scoop即係咩意思
我都係飲開on 多數一scoop滿哂 但唔會突好多出嚟
咁係咪要「不」多啲落去
即係要狠狠地「掘」落去

Umm...或者我諗加多三分之一羹都OK
咁睇嚟我一直飲少咗
有時見啲師兄做完個陣飲
直情係兩個奶粉格(兩scoop)
想問一般5磅whey protein大概幾錢
我見iherb 上面大概4百幾
正唔正常?
飲緊戰神 好飲到仆街
抹茶奶綠甜甜地又唔過份岩岩好
睇你想唔想坐車出買
Iherb有時折上折
其實平殼發現唔止得 74 次都會知"不"少左
我買荃灣買 490
我都飲緊
係幾好飲
無數到 而家每scoop都「不」多啲
唔瀉出嚟就算 一嘢啪落去個樽到
因為會瀉 , 所以我都係平殼就算 , 一serving 變成 19g protein 咁飲 , 可以飲多 1x 次
飲緊internatinal protein banana ice cream個人覺得最好飲 嚟緊想試mars
啱呀 食多隻蛋都係返到
有無人知myprotein隻scoop會唔會好似ON咁沉係低
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞