[結局篇][我唔識揀] 為咗報仇,我開始玩tinder 3

748 回覆
89 Like 3 Dislike
支持樓主
寫得好好呀
雖然crystal係靚啲,但其實點揀都一定係揀肥婆啦
個結局寫得好生硬好突然,而且好似特登要寫死肥婆咁
紅顏易得, 蘇眉難尋
會,聽日出
其實現實多數會係Crystal end
有內有外嘅女人
又滿足到男人嘅虛榮心
[ 永訣 ]
「至少…我贏咗你…」肥婆笑一笑,捉實我隻手。

[ MV ~共同渡過 @《Summer Romance 87》/詞:林振強 /曲:谷村新司 /编:盧東尼 /唱:張國榮 /1987-May ]

垂下眼睛熄了燈 回望這一段人生 ;
..... 暫別今天的你 但求憑我愛火
活在你心內 分開也像同渡過。

[ 梁祝·化碟编 ]
「總有一日…我哋會再見。
雖然話肥婆變瘦算係佢有cancer嘅伏線
但呢個sad end同成個故嘅feel唔係好夾
俾著我一定揀crystal,完美情人無得輸
明明crystal 性格好 又就得人 又識煮飯

根本就完美
好快
Agger
J鋒已成condom
要求重作呀
點解唔可以開心係埋一齊
外傳結局係同J鋒一齊
掛住crystal 點算?
說好的今日出外傳呢
外傳:肥婆篇(上)

死亡總係突如其來。

有啲嘢,一早已經注定。

中六嗰年,就已經注定我同幸福無緣。

腦癌,手術,化療。

當人哋嘅中六係為dse努力,為前途奮鬥嘅時候,我去得最多嘅地方,係醫院。

後尾打贏咗場仗,但就要重讀一年中六。

原本勉強傾得埋而且唔會歧視我嘅同學,都已經考入大學。

得我一個原地踏步。

我同一班細我一年嘅「新同學」格格不入,即使因為化療緣故瘦咗一個碼嘅我,喺新嘅中六班級都識唔到交心嘅朋友。

佢哋成班都帶住一齊兩年嘅回憶升上嚟,而回憶入面並無我。

對於佢哋嚟講,我只係一個外人,亦都只係一個唔存在嘅存在。

而我亦都唔識得點樣將自己融入佢哋。

一個人返學,一個人食飯,一個人做project,一個人放學,一個人溫書。

我總是一個人在練習一個人。

習慣就好。

無咗以前班男仔嘅恥笑,我反而樂得清靜。

重讀嗰年中六,我都好俾心機讀書,反正除咗讀書之外,我都無其他娛樂。

我知道只要捱過呢一年,就有好多嘢喺前面等住我。

最後dse考得唔錯,如願以償入咗bu傳理。

我join咗o camp上埋莊,識咗一班新朋友,大家都唔知道我嘅過去,我終於可以喺一個新嘅環境開始新嘅生活。

但…唔知點解,嗰種格格不入嘅感覺雖然輕微咗但並無消失到。

喺大學係識到朋友,係過得充實,甚至有男仔追我,但總係…總係覺得呢啲嘢唔係我想要嘅嘢。

大家嘅相處入面好似有一份似有若無嘅虛偽喺入面,而我就好似帶住個面具去同佢哋social咁…

呢種感覺一直揮之不去,孤獨感、疏離感並無因為身邊嘅呢班人而消失…

後來我發覺,原因並唔係因為我大佢哋一年,而係因為…我無屬於自己嘅過去。

佢哋喺讀大學之前,就已經有自己固定嘅朋友圈子…而我呢?咩都無。

我想搵一個同我一樣咩都無嘅人。

就係咁,我down咗tinder嚟玩。

我用返自己以前嘅相,希望識到一啲連咁嘅我都會接受嘅人。

起初都無抱好大期望,直到遇到佢。

一個塞九張風景相落profile到嘅怪人。

「hi~咁夜都未瞓嘅?」一match咗之後我就同佢打招呼。

然後就展開咗一段奇奇怪怪嘅姻緣。

一開始嘅時候以為佢係個playboy,但傾落又一時一樣咁,感覺好得意。甚至乎我有時候覺得佢係因為無自信而請教身邊嘅朋友應該點樣同我對答,又或者直頭叫佢身邊朋友嚟覆我。

不過我當然係估估吓,反正我唔介意,相反,我更加覺得會咁樣做嘅佢係一個好認真嘅人。

明明佢眼前嘅我只係一個完全唔討好嘅肥婆,但佢就小心翼翼咁同我相處,成日都好似怕會延續唔到話題咁,咁樣嘅佢令我好有好感。

只係…佢有一個放唔低嘅人。

初戀係點?我點會有機會經歷…中二嘅時候試過暗戀高form嘅師兄…隨住嗰位師兄畢業,對佢嘅感覺亦都煙消雲散…

到底佢形容俾我聽嘅嗰種撕心裂肺嘅痛係點樣?我根本想像唔到。

我做到嘅,只係盡可能咁安慰佢,希望佢快啲喺傷痛入面走出嚟。呢個世界受折磨嘅人已經太多,我唔想佢都係其中一個…

傾吓傾吓,我發覺我哋越傾越投契,而佢亦都無咗一開始嗰種條條揈嘅感覺,慢慢變得似返自己。

唔知由幾時開始,我萌生咗一種想同佢見面嘅諗法。

估唔到嘅係,佢同我嘅諗法一樣,仲嚟咗bu撞我。

哈哈,嗰陣我同佢擦身而過,佢就梗係唔知嗰個係我啦,見到佢好似好心急咁望嚟望去,其實有啲可愛。

雖然唔係一個靚仔,不過都整整齊齊乾乾淨淨咁,望落唔會反感。

不過嗰次我仲未做好心理準備,所以就無同佢相認,但好快,我就約咗佢見面。

而我哋嘅故事,就由又一城開始。
喺度多一多謝去我個網課咗金嘅巴打
真係多謝多謝多謝
而家新增咗衝動系列,可以根據你唔同程度嘅衝動選擇一次性課金金額,咁就唔使subscribe完再取消咁麻煩

外傳目前暫定會出肥婆篇、crystal篇同J鋒篇
大家可以得閒撳一撳我個網又或者繼續喺連登追po,多謝大家支持
肥婆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞