[結局篇][我唔識揀] 為咗報仇,我開始玩tinder 3

748 回覆
89 Like 3 Dislike
Lily定Crystal先真? 阿欣is out of the game....
肥婆無義務等Phillip仔
正如Phillip仔同Joyce咁,錯咗就返唔到轉頭
肥婆亦唔會好似Phillip仔半推半就就可以係埋一齊

又人身攻擊 你係唔係想我爆你大鑊?
會唔會係肥婆發現飛少出軌
離開左飛少
飛少sad得滯,就係咁砌女
之後就會pass俾唉瘋人寫
文呀
認真
同crystal一齊會好開心,因為有共同興趣
同肥婆一齊會有好多得著,係最好既伴侶
同J峰一齊都唔錯,唔洗擔心會有BB
同阿欣一齊... 唔會同阿欣一齊啦
sp:娘娘欣
女朋友:crystal
老婆:肥婆
肥婆咁好會say no咩?
我係激將法 叫你早訓啫
以你嘅質素搵返個靚仔啦 何必等我呢
我係飛少會簡肥婆做好好好朋友啊欣都係不過排第3 crystal 會做女朋友
玖巴我睇到依句
乜原來…拍拖…係咁攰㗎…?

定還是…係唔愛,先咁攰… ?
我先發現我唔再愛我女朋友
Phillip仔未攪清楚自己嘅感覺同Joyce一齊
你覺得肥婆知道咗仲會say yes?
就算本身唔係都搞到肥婆係第三者

以我嘅質素係唔會有靚仔 我等緊一個絲 家x絲

諗清楚,唔好好似男豬咁呀
睇埋你個故先決定
到某一日當你發現 原來迷戀係有限期 需要都係有限期 你就會諗通 每一段關係 到最後都係咁

但後生嘅話 放過人地 放過自己
可能只係冇咗新鮮感,諗清楚呀巴打
無比壓力玖巴
樓主 你呢鋪仲唔冚家剷
我之後轉咗handsfree嚟同阿欣講電話,咁樣我就可以彈返出主畫面搞吓其他嘢…

我都唔知點解自己會有呢個動作,但就係好想撳吓電話上面嘅其他嘢…

之後就撳咗入tinder…我開始碌返同肥婆一開始嘅對話…

仲記得一開始嗰陣係J鋒幫我同肥婆打開對話匣子…嗰啲flirt女嘅技巧我諗我呢一世都學唔識…但同肥婆傾落咗之後,先發覺原來佢係一個唔需要任何flirt女技巧嚟溝通嘅女仔…我只係需要拎個心出嚟,講自己最真誠嗰句說話…肥婆就永遠永遠都會回應我嘅真心…

無可否認…當我第一眼見到肥婆發覺佢已經唔肥嘅時候,我自卑感作祟…怕已經蛻變嘅肥婆會嫌棄我呢啲地底泥…但一直以嚟肥婆都無…佢一路都係用最真摯嘅自己嚟同我交往…而我呢…?

「喂…喂…?」電話傳嚟阿欣把聲…

一把我曾經發夢都會聽到嘅聲…再一次喺耳邊傳嚟…

「係…?」

「你今日好似好攰咁嘅…?」阿欣問我…

「有少少眼瞓…」我講。

「咁…聽日先傾啦,你瞓先啦~」

「嗯…咁好啦…早抖…」我講。

「早抖~」

呼…

臨收線我望一望個通話時間,原來只係一個鐘又十六分鐘,我哋以前到底係點樣傾三四個鐘傾到唔瞓㗎…?

點解而家傾得個零鐘頭我已經覺得唔知點樣傾落去…

我好苦惱…我係咪真係好似J鋒所講咁,一直以嚟對阿欣只係執著,只係因為得唔到而執著,而唔係真正鍾意佢呢…?

我接受唔到咁樣嘅自己…

一方面希冀同憧憬一生一世嘅愛情,另一方面連愛個人都午時花六時變…咁我仲有咩資格去追尋呢樣嘢?咁我仲憑啲咩去相信呢樣嘢?

屌…比著以前我已經搵咗肥婆傾訴…但偏偏而家我煩惱嘅根源就係同肥婆有關…

仲有邊個可以俾到答案我…?

諗吓諗吓,我就瞓撚著咗…

仲發咗個好真嘅夢…

「男人老狗,揀定離手呀…」的士佬講。

「我揀咗喇…」

「揀咗你個死樣會好似咁撚樣?喂細路,人一世物一世,另一半都係一世㗎!」

「我好鍾意佢…至少曾經係…」

「咁而家呢?」

「喂,唔好講我嗰筆住先,你嗰個阿敏點撚樣㗎?我嗰次去翻嗰間花店,個士頭婆有老公,仲話佢唔係叫阿敏喎!」

「乜鳩呀?邊q個阿敏呀?我的士佬單身寡佬咗好多年喇喎,就係後生嗰陣唔定性,得一想二,所以先勸勉你,等你唔好行我條舊路…」

「阿敏喎!同你同一間中學嗰個阿敏喎!同你一齊考入港大嗰個阿敏喎!同你一齊開花店嗰個阿敏喎!」

「你係咪精神分裂呀你?我今日先第一次車你咋喎…」

「唉算喇算喇…當我精神病…」

「但你睇落好唔精神喎!哈哈哈哈哈!」的士佬自己講自己笑,但我就乜鳩心情都無…

「係喇係喇…你踩快啲啦唔該…」

「係喎屌你!你仲未撚講去邊喎,一上車就剩係叫我開車!」的士佬講。

「…?我去邊?係呢…我去邊?我點解會喺的士上面?」

「都話你精神分裂㗎啦!去邊都唔知,搭乜撚嘢的士呀?」

「我記得我係趕緊時間去見一個好重要嘅人…但我記唔起佢係邊個…」

「唉…都叫你揀定離手,而家成碌撚咁,又係咁跳錶,陣間咪撚走我數呀屌你!」的士佬講。

「咁你仲過隧道?屌你咩仲要行西隧!」我講。

「話俾你知猶豫不決嘅成本係幾撚高呀細路,我代返錢落你袋呀傻仔!」的士佬講。

「我都唔知自己要去邊…但還掂都過咗海…咁不如去又一城啦…」我講。

「又一城?出西隧都兜幾撚遠先到㗎喎!你去嗰度做乜撚?」

「我都唔知…剩係覺得嗰度有個好重要嘅人等緊我…」

「咁好啦,坐穩呀細路!」

的士佬講完就一嘢踩落個油門到,嗰吓加速嘅離心力嚇鳩醒咗我…

然之後夢就醒了。

我成頭冷汗,隻手仲揸撚住部電話,撳一撳著佢就傳嚟阿欣一連串嘅message…幾個月之前我仲係樂此不彼咁逐個逐個whatsapp quote返嚟回覆,怕佢覺得我唔上心唔在意…

但而家我第一個反應係唔想打開whatsapp住,一日唔show個藍tic出嚟都仲可以扮吓未睇到訊息…

我襯睡意仲未遠去就嗱嗱臨諗返個夢先…陣間唔記得就揼春都無謂…

估唔到夢入面嘅的士佬都仲係貫徹佢的士佬嘅形象,都係咁九唔搭八…不過阿敏之謎始終未解得開,畢竟夢只係反映緊我哋潛藏腦海深處嘅想法…並唔可以解答一啲現實未知嘅問題…

夢嘅開端已經係喺㗎的士入面…雖然發夢都見到的士佬有啲噁心,不過無可否認…的士佬俾我嘅印象係一個有大智慧嘅人…

我坐喺架車上面,毫無目的地…但架車個錶就係咁跳…的士佬條仆街仲揸撚咗架車行西隧…佢好似講咗句好重要嘅說話…係咩呢…?

係咩呢…?

呀!係猶豫不決帶嚟嘅成本好高!我只要繼續無目的地咁坐喺架車上面,架車就會唔停咁一路行…個錶就會繼續起勢咁跳…代表我最後要付出我承擔唔到嘅代價…

我記得我最後揀咗個目的地…

係邊呢…?係邊呢…?

係維園同阿欣嘅老地方…?定係crystal屋企…?

呀!!!!點解去到呢度先斷片㗎!夢入面嘅自己到底點撚樣揀…

唉…唔撚理了…瞓多陣先…
yeahhh,捕捉live
Live
crystal輸左lu
我會揀唔會有BB, 又可以中出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞