[結局篇][我唔識揀] 為咗報仇,我開始玩tinder 3

748 回覆
89 Like 3 Dislike
文呀
「你聽日會唔會去?」六一二前夕,我同阿欣傾電話嗰陣佢問我。

「會呀,做咩又問多次嘅?之前咪講咗你知我會去囉。」我講。

「唔去得唔得…?」阿欣問我。

「咁總有人要去嘅…」

「你唔理咪得囉!唔好理啦!多你一個唔多…」阿欣講。

「你之前都唔反對我去㗎…做咩而家又講呢啲…?」

「我…我唔想你去…」

「咁總有人要去嘅…」我重覆一次。

「你唔去得唔得…?」

「咁總有人要去嘅…」

「你雨傘嗰陣都無去!」阿欣講。

「咁嗰陣仲讀緊中學…點同…而家到我哋讀大學,好應該輪到我哋去做…」

「咁你有無諗過我…?」

「我點會無諗你呢…?」

「如果你係有諗我嘅,就唔好去!」

「咁樣好難傾落去㗎喎…」我講。

「你變咗…」阿欣講。

我唔知佢係指乜,但當我聽到佢咁講嘅時候,無可否認我心虛咗一吓…

「我…」一時之間我答唔上話…

「你以前咩都聽我講…你唔會做我唔鍾意你做嘅嘢…」

「但而家係關乎香港嘅將來呀…」我講…

「唔會有人多謝你㗎…仲要俾人鬧…俾人抹黑…值得咩…?」阿欣講。

「唔係值唔值得嘅問題呀…而係…就算幾唔值得都要去做呀…」我講。

「你聽我講一次咁多…聽日唔好去…我怕你會有危險…」阿欣講。

「我會小心啲…」我講。

「我話唔準你去呀!」阿欣無啦啦大聲呼喝,然之後傳嚟佢嘅啜泣聲…

「你冷靜啲先…」我講。

「我而家好冷靜咁同你講,你一係就唔好去,一係就以後都見我唔到!」阿欣一路喊一路講…

過咗咁耐,我都係唔知女仔喊嘅時候點樣處理…

「你唔好喊啦…」我講。

「應承我唔好去…」阿欣講…

「呃…」我猶豫…

「應承我唔好去呀!」

「係喇係喇…唔去喇唔去喇…」我講。

「唔準呃我…聽日我上嚟你屋企陪你…」阿欣講。

「嗯…咁你唔好喊啦…」

「如果聽日我去到你唔喺度,你知咩後果㗎啦!」

「係喇係喇…我幾時呃過你…」

「嗯…信你㗎喇…」

「嗯…勾手指尾…」我講。

「隔住電話點勾呀!哈哈!」阿欣笑返。

「你終於笑返…」我講。

「嗯…咁瞓覺喇…」

「嗯…早抖…」

「早抖…」

收線之後,我當然係有啲開心阿欣咁關心我嘅安危,咁證明佢並唔係因為條氣唔順先同我一齊,我終於feel到佢係真心鍾意我,但同一時間,我又覺得好似有啲唔自然嘅地方…至於係咩地方唔自然,我又講唔出…總之就好似怪怪哋咁…

但我都無時間去諗太多,因為我六一二係約咗肥婆一齊去…

「我聽日…去唔到喇…」我whatsapp肥婆講。

「點解…?」肥婆問我。

「總之…總之我有啲事…所以去唔到…sorry…」我講。

「唔緊要啦…」

「你…一個人ok?」

「有咩唔ok㗎?我慣咗一個人㗎啦~」肥婆講。

唔知點解肥婆呢句說話好似一刀捅咗落我個心到咁…

我都唔想你一個人呀肥婆…我想陪喺你隔離同你一齊去呀…

不過呢兩句說話我無辦法亦都無身份講出嚟…唯有祈禱肥婆一切安全…

「對唔住…」我講。

「唔使講對唔住喎~好閒啫~」肥婆講。

你唔好唔嬲啦…你越無嘢我就越內疚呀…你不如鬧我啦…你不如發脾氣啦…你不如好似阿欣咁聲淚俱下咁要求我啦…明明係我同你約好先㗎嘛…明明係我放你飛機呀嘛…唔好講到好似好唔在意咁啦…

「咁…你小心啲…」我最後講。

「嗯…」

同肥婆交代完之後,我隱隱約約地察覺到同阿欣傾電話嗰陣佢唔自然嘅地方喺邊…

或者,佢並唔係擔心我嘅安危…唔係唔係,應該話佢的而且確係擔心我嘅安危,但就好似我都會擔心肥婆嘅安危咁,擔心還擔心,但未致於去到一個近乎恐慌嘅狀態…

我諗…佢更加擔心嘅…係另一樣嘢…

女人嘅直覺,從來都好敏銳…

唉…

第二日朝早,我好早就起咗身…應承咗阿欣唔會去嘅我只係打開各大傳媒嘅網頁睇直播…早上有頗長嘅一段時間都無咩特別…阿欣喺我起咗身無幾耐之後亦都到咗,同我一齊睇直播…

「唔好睇啦…睇咗咪盞自己心情更加差…」阿欣講。

「個人已經無去到…你由我睇吓啦…」

「嗯…」

我同阿欣嘅轉捩點就係喺呢一日出現…

直播畫面上面,我見到crystal…個畫面無停留好耐,但就我觀察,佢應該係一個人…

「我…去一去廁所…」我同阿欣講,然後就拎埋部電話入廁所…

我唔知點解要做到咁鬼祟…好似收埋好多秘密唔見得人咁…但明明唔係…

唉…

「你一個人…?」我痞落屎坑之後就即刻whatsapp crystal…

一個tic一個tic一個tic…

搞咩呀…唔通現場太多人搞到網絡大塞車…?

一個tic一個tic一個tic…

唉唔等了,打俾佢…

「你所打嘅電話暫時未能接通…」屌…係咪連電話都唔通呀依家…

打多次打多次…

「嘟嘟…嘟嘟…」通喇通喇…聽啦聽啦…

「喂…?」crystal終於聽電話。

「喂?你喺現場…?」我問。

「好疾…疾…呀…收得唔…唔係好…清楚…」

「你喺現場?」我大聲啲問多次。

「呀…而家好啲了,係呀,做咩?」

「你一個人…?」我問。

「係呀,做咩?」

「做咩…?係呢…做咩呢…我都唔知…我睇直播見到你好似一個人…無諗咁多就打咗俾你…」我講。

「哈哈,有心喇,而家都仲ok,不過氣氛都有啲緊張…」crystal講。

唉…我好想去好想去好想去…肥婆係咁…crystal又係咁…唔好咁獨立得唔得?唔好咁堅強咁唔得?

…倚靠吓我…得唔得…

「咁…你小心啲…」我講…

「ok啦,我跑得好快,哈哈~」crystal講…

「嗯…」

「拜拜喇…」

收線之後行出廁所,我就見到阿欣企咗喺度…對眼仲好似浪住啲眼淚咁…

「你…要出去…?」阿欣戰戰競競咁問我…

「唔啦…我應承過你…邊度都唔去㗎嘛…」我講。

「嗯…我邊度都唔準你去…」佢撲過嚟攬住我講…

唉…

身為一個毒撚…第一次拍拖就係我夢寐以求嘅初戀,而呢個初戀仲好似怕我會俾人搶走咁攬到我實一實…實在係有愧毒撚呢個稱號…

直覺話俾我知…呢一刻我只要抱起阿欣,撻佢上張床上面,我再壓落佢瘋狂錫佢摸佢,佢一定會就範…

但此時此刻,我眼前雖然得佢一個,但腦入面,仲有其他兩個…

唉…

我同阿欣之後坐返喺電腦面前睇直播,大家都無心情食飯…只係一路無出聲咁睇住…

去到三點零鐘,佢話睇到有啲精神繃緊,就去咗煮個麵我食…

阿欣煮麵期間,第一發催淚彈升起…然後係第二、第三、第四、第五…屌唔撚數喇…總之就好撚多。

當佢煮完麵出返嚟嗰陣,間屋已經得返佢一個…
肥婆呢?
支持 好正!!可唔可以行一夫多妻制
支持 好正!!可唔可以行一夫多妻制
唉.......垃圾阿欣
主角好撚垃圾
好在主角最後有覺醒 雖然都遲遲地
究竟會點
佢地三個唔好有事
Crystal肯定唔記得BlackBloc 咁都比樓豬認到
主角想食晒3條女
612嗰時放tg都仲係大新聞
大部份人都係街坊裝出去
612全黑衫都未 何況blackblock
死港豬阿欣,自己唔去都算,仲要搞埋自己條仔,同我阿媽一撚樣
呀欣自己唔去唔係一個問題 但點解要迫人唔去惡過共產黨垃圾女人
lm
留名幫推
死港豬呀欣 不了
中出即飛
到底衝出去搵邊個呢?
愛情故用運動黎收尾真係好咩
屌你老母港豬欣
睇到我勁興
愛你既人 咁擔心你係正常
但係為左香港 唔好要條女啦

要肥婆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞