[Switch/3DS集中討論] 3DS中文火紋4.20/ Switch孖車4.28 (29)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
有冇人試過
朝早將部機100%電sleep mode放入機套
可能唔小心壓到著mon定唔知咩
當夜晚拎出黎玩勁熱得返2x%電

就算唔小心壓到 唔係應該識自動熄mon咩?

唔好sleep mode,要完全關機
好似係

我sleep mode 100擺左幾日都係99%
嘩,kk提早同我慶祝生日呀
有冇人試過

好似係

我唯有唔裝手制放套睇下
唔裝手制都著mon就真係
有冇人試過

好似係

我唯有唔裝手制放套睇下

你係咪 set 咗冇 timeout
有冇巴打都係有電量顯示錯誤嘅問題
即係手提由100%電玩綠帽仔玩咗兩個鐘已經得返15%電 但係最後嘅1%電竟然可以玩多半個鐘有突

仲有就係明明叉滿100%然後turn off
第2日開機電量只係得返80幾%
好撚困擾

真係冇巴打有咁嘅情況?
有冇人試過

好似係

我唯有唔裝手制放套睇下

你係咪 set 咗冇 timeout

有set
之前唔裝手制未出現過e個問題
裝手制出現過2次
唉屌香港任記又冇得保留save檔
掙扎緊好唔好拎去整
但係又唔想玩咗50幾個鐘嘅綠帽save冇咗
掙扎緊好唔好拎去整

要整咩?
掙扎緊好唔好拎去整

要整咩?

電量顯示錯誤嘅問題
最不安嘅係有時滿電turn off
第二日開機得返70幾80%電
掙扎緊好唔好拎去整

要整咩?

電量顯示錯誤嘅問題

如果要冇save 咁我就唔整住
掙扎緊好唔好拎去整

要整咩?

電量顯示錯誤嘅問題

如果要冇save 咁我就唔整住

巴打都有類似問題?
通常依啲鋰電都有 calibration chip,會記錄咗粒電嘅特性 (charge/discharge curve / 損耗)
一般黎講你可以用依個方法 calibrate 一粒鋰電 - 叉滿電到 100%,跟住一直用到冇電為止,再一次過叉返滿

事先聲明,我唔知 Switch 粒電係咪咁
同埋鋰電最忌係接近完全放電。去到 0% 就唔代表真係完全放電嘅,因為如果真係完全放電嘅話粒電就唔用得,所以就算到 0% 都係仲有啲電喺粒電度。冇必要就盡量避免去到 0%,唔好得閒冇嘢做就走去 calibrate 佢
唉,打到天光添
唉,打到天光添

打丁打到天光?
唉,打到天光添

打丁打到天光?

唔好意思各位巴打 想問下各位日森起邊度?因小弟 Google 完搵唔到 同埋起 switch 個官網都唔見有日森個名
唔好意思各位巴打 想問下各位日森起邊度?因小弟 Google 完搵唔到 同埋起 switch 個官網都唔見有日森個名

本亞馬遜
通常依啲鋰電都有 calibration chip,會記錄咗粒電嘅特性 (charge/discharge curve / 損耗)
一般黎講你可以用依個方法 calibrate 一粒鋰電 - 叉滿電到 100%,跟住一直用到冇電為止,再一次過叉返滿

事先聲明,我唔知 Switch 粒電係咪咁
同埋鋰電最忌係接近完全放電。去到 0% 就唔代表真係完全放電嘅,因為如果真係完全放電嘅話粒電就唔用得,所以就算到 0% 都係仲有啲電喺粒電度。冇必要就盡量避免去到 0%,唔好得閒冇嘢做就走去 calibrate 佢

咁佢cutoff voltage都唔會攞到盡㗎啫...
除咗電池壽命之外
又要考慮埋"冇電"之後user夾硬開機嘅消耗
唔會吓吓攞到2.5V w/ load
有無巴打隻左邊手制 上面L制 噤幾下會自己卡住左會彈唔返上黎 要自己噤多幾下先識彈
仆街一玩DQheros 用盾先發現到呢個問題
有無巴打隻左邊手制 上面L制 噤幾下會自己卡住左會彈唔返上黎 要自己噤多幾下先識彈
仆街一玩DQheros 用盾先發現到呢個問題

咁都要問 拎去換啦

佢個維修時間係幾點至幾點
因為我見佢得個電話受理時間
神巫女壓到22分爆機,金冠左
我發現熄左機放上座充電,陏到部機少少佢自動感應到TV模式自動著,TV模式可唔可以Set手動?

另一個問題係對制電耗好似好勁.....打左陣已經對制無電..... 其實差滿對掣一般可以玩幾耐?
另外我覺得個電量值好似有D唔準,我TV模式拎出黎玩一陣已經無左一半電!?個Mon已經唔係set得好光 但充一陣佢又滿電量
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞