[選項故][少甜]我係臭雞,call me Jessica (3)

983 回覆
74 Like 5 Dislike
大叔我好鍾意你
A
原來jessica真係臭雞嚟
大家啲分析都真係好正
Btw 有冇人未瞓
不如喺IG搵我吹水瞓唔着呀
A

我好鍾意ango但又想睇女主點諗返起大叔
Ango對佢咁好又細心
D
D
D
D
d
A啦 大叔
其實女主根本無時無刻諗緊大叔,咁樣不如玩殘ango,去搵翻大叔反正女主係臭雞都唔差在今次
D
Btw死臭雞點可能斷sp 㗎
D
出故未
岩岩先做完啲嘢
聽朝更
辛苦你了樓主,好睇!!
辛苦哂,抖下先
A
加油
「咁我哋去長洲啦!」

「好啊,咁聽日我來接你。」

「好啊。」

第二天的早上,天公造美,明明昨天還是烏雲密佈,在這個約會的早上,卻是天朗氣清。他一早便到我的樓下等待,但我依然習慣性地遲到,雖然還是讓他等了許久,但依然沒有一句怨言,這亦是我欣賞他的地方。

但是要知道由馬鞍山搭地鐵到中環碼頭,亦算是長途跋涉,這個過程亦不禁讓我有一點不耐煩。

「好攰呀,點解成日都仲未答到㗎。」

「冇計啦。」

「咁真係好遠啦嘛!」

「陣間搵個位俾你坐啦。」

「唔要啊,好煩啊,早知唔出!」

「唔好嬲嬲啦⋯⋯」

到達中環的時候,我依舊沒有一個位置可以坐着,到了船上之後,我才完成了這個一個多小時的罰站,真是讓人煩躁。但他依然鍥而不捨地哄我,但求我可以在這一個旅程當中展露笑容,但是那種煩躁的感覺已經掩蓋了我期待的心情。我在整個車程當中,亦只有黑臉迎人,到達之後他馬上拉着我去吃魚蛋,希望我可以展露笑容。

「我記得你唔食辣㗎嘛,淨係買呢個俾你夠唔夠呀?」

雖然我還是 有點生悶氣,但是美食當前我亦無法抵擋。

「唔嬲嬲先有得食㗎,你知唔知嬲嘅時候食嘢係冇咁好食㗎。」

「得啦得啦,我知道啦、快啲俾我啦。」

「好啦好啦,再唔俾你嘅話,我驚隻豬咬我。」

「好煩呀你。」

雖然長洲大魚旦並不是第一次吃,但每一次總會回味無窮。我真的很討厭這些魚蛋那麼馳名中外,要不然它也不會把變得這麼貴,讓我這個那麼愛吃魚蛋的人,要承受着這個昂貴的價錢。雖然那些魚蛋真的是有點昂貴,但我依然堅決地說了一句:

「我要食多串。」

「好啦好啦,都估到你㗎啦。」

「係啦咩都俾你估中晒啦,咁快啲!」

終於我亦露出了你頭上的第一個笑臉。

「買啦,知道啦,大小姐。」

但我把魚蛋也吃飽之後、我們我吃了那個手卷,名字我也忘記了,因為我感覺那個手卷的味道莫名其妙。有廚師腸、蟹柳等等的配菜,雖然很多人排隊購買,但我卻認為不外如是。

「做咩咁嘅樣啊你。」

「我覺得唔係幾好食囉,都唔明點解咁多人排隊買梗.........」

「係啦你岩岩你魚蛋食到飽晒!」

「關咩事喎.......」

雖然他好像一罵我的口吻,但我不知為何卻因為這種口吻不禁發笑,就好像打情罵俏的感覺一樣,提醒了我眼前的這個男人是我的男朋友。

「唔鍾意食咁算啦,我帶你去食薯片啦。」

「食咩薯片呀?平時冇得食咩。 」

「你嗰時見到話好得意嗰個啊。」

「嗰個轉轉轉嗰個啊?」

「係呀係呀,又擺一個成隻豬咁嘅樣。」

「快啲去啦,嘈嘈嘈。」

誰不知那個轉轉轉的薯片亦是虛有其表,讓我不禁有點失落。

「唔好唔開心啦,同你去個沙灘度影嘅靚相啊。」

「好啦好啦。」

雖然沙灘的美景不能補償我的失落,但我亦只好欣然接受,以免破壞這個第一次的約會。但或許是因為週末的關係,那個沙灘人頭湧湧,想拍一張漂亮的照片也困難重重。

「你又影到人啦,咁樣都唔靚!」

「唔好嬲啦BB,你靚咪得囉。」

「好煩呀,早知就唔嚟啦,平日又唔嚟!」

「但係係你自己話要嚟個喎.......」

「咁你宜家咩意思啊?即係你怪我啦?」

「唔係呀,我哋再影啦好冇?」

就這樣我們來來回回轉換了好幾次背景,也只有好幾張滿意的,最後我們也敵不過日落月昴,亦放棄了。

「唔好嬲啦,不如我哋喺度玩一晚好唔好啊?」

「得我哋兩個人?」

「係呀,難得嚟到呀嘛。」

「幾錢架?」

「我都唔知道啊,睇吓啦。」

誰知我們找了幾間查看價格,在我眼中亦有點昂貴,他說:

「唔緊要啦,反正都係玩咋嘛,我比啦好唔好啊?」

「唔得啊,你係我男朋友嚟㗎啦,你啲錢即係我啲錢,慳啲使啦。」

「但.....」

「你又唔係話有錢!」

「好啦好啦,我知道你錫住我個銀包啦,但係唔緊要啦,一晚半晚啊.......」

「唔得啊,唔得啊,你有冇聽我講嘅啫係,因為你窮啊,所以比呢個價錢好唔抵啊!」

「唔好嬲啦...」他的樣子開始有點退卻。

「我哋又唔係一定要喺度過夜。」

「咁但係我想攬住你瞓嘛。」

「如果係咁樣嘅話咁我咪去你屋企算囉。」

「好啦。」

「唔該你慳啲洗啦。」

「好啦好啦,唔使咁惡喎.....我都係想你開心姐......」

到這一刻我才發現,自己整天的態度佢好像有點強差人意,雖則他一言驚醒夢中人。但我亦找不到一個更好嘅下台階,可以讓我改變剛才的態度,我只好沉默不語,等待他哄我的時候,我會讓他更早一點可以得到我的原諒。

但誰不知等到船來了的時候,他還沒有跟我說一句說話,讓我有點害怕他是不是有點生氣。而我也只好裝作換手機,再靜觀其變,但就在這個尷尬的時候,我的肚子卻十分不爭氣。

「咕嚕咕嚕~~」

「你肚餓啊?」

「我冇呀。」

「但係個肚叫喎。」

「都話冇囉,唔係我!」

「得啦一睇你個樣就知道係你啦。」

聽到他這麼說,我亦只好啞口無言,紅着臉繼續低頭換手機, 以免我再說多一句話會更容易讓他洞悉到我的想法,但他卻突然裝咗起我的口吻說:

「點算呢俾佢發現左我肚餓啦,而家好尷尬呀真係,點算好啊,等我扮換電話唔理佢先。」

他竟然完全猜到我的想法,逼不得已之下,我亦只好扁着嘴對他說:

「咁我哋陣間去邊度食飯啊?」

「你想呢我哋可以去中環食又得,難得出到嚟講到可以去好多地方食嘢啊。」

選項:
自行填寫餐廳
Live左
拉麵
馬鞍山出中環點解唔搭681
壽司
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞