[選項故][少甜]我係臭雞,call me Jessica (3)

983 回覆
74 Like 5 Dislike
樓主加油,由琴晚追你呢個故嘅1追到意加,好有臭雞嘅套路,同男女嘅內心戲好正
G chi
太flirt 感受5到好真嘅心
其實樓主係咪入面一份子,但唔係主角
A
A 我想睇大叔拎隻貓棒出來撚貓呀
A
A! 追到live 了 對ango 坦然覺得暫時未感受到佢嘅安全感,同時亦唔想失去對方,但對對方係有好感同好著緊對方嘅
A
a
留名
12點文啊
A!!!!!
A!
不過可唔可以寫多另一個同大叔一齊嘅結局
(好似好貪心咁)
想知點解大叔屋企有咁多女人用嘅野
同ango就只會繼續做臭雞
玩厭左你就會有第2個
甚麼承諾都係花言巧語
未一齊就咩都得 一齊左就會急轉至下

搵大叔做主人可能仲會同你一生一世
大叔直接了當 永遠都知你需要d咩
中意行街食飯又得
撚貓撚狗又得
扑野做奴又得
所有野都來得簡簡單單自自然然

不過叫得臭雞都係臭雞格

Btw 作者寫得好好睇 要大力讚一下
我想對這刻我還是坦白比較好。

「我想同你講啲嘢啊。」

「好啊。」

「同你呢一段時間入邊,我諗咗好多.........我無可否認,我真係好鍾意...」

「咁..」

「你聽我講埋先啦。」

「sor ...」

「其實我真係唔值得你對我咁好㗎...你記唔記得我一開始講過,我係臭雞嚟㗎.....」

「咁做咩啊。」

「你知唔知我真係好仆街㗎,就連呢一段時間你對我咁好,我依然都會去搵其他男人做。一直以來就連我錫過嘅男人,我都唔記得有幾多個..........我就係一個.........咁潔身自愛嘅人。」

我緩慢地說出每一個字詞。

他空洞地看着我,他的這個眼神好像正拼命地阻止我,要說出那些會傷害他的說話。但若然我不說下去,不論我們有沒有變成情侶,亦只會給他更多的傷害。

難道人就總是要活得像刺蝟總,不能面對真正的自己?在日常生活當中我已經謹言慎行,希望在朋友或是其他交際當中,可以變得面面俱圓。我不討厭這個帶着面具的自己,但至少在情人的面前,我渴望可以成為一個真正的自己。

我恐怕若然我還要在情人面前掩蓋內心的感受,真正的我亦會悄悄地消失了。我害怕被別人傷害,因而成為了刺蝟,但我亦很渴望能被別人擁抱,可以被人接受這一個不完美的我。

我並不想我的人生過得表面風光,卻只是一塌糊塗。面對着眼前的這個男人,我希望他願意擁抱長滿刺的我。他的細心、貼心,使我漸漸卸下了芥蒂,他能從我說話、態度、字句行間,當中找尋到蛛絲馬跡。總是能貼心地為我獻上最適合我的,使我在他的身邊可以變得安心。

微風吹過的時候,他會給我披上外套,給我一絲溫暖。據梧而瞑的時候,他會借我肩膊,讓我好好歇息。既然上天安排了這個男人來到我的身邊,那麼我也是時候直抒胸臆,我渴望有一個人,可以讓我為他卸下滿身的刺。

「我同你講呢一番說話.....係因為....我知道...我......我..真係好鍾意你,我想俾你睇清楚真正嘅我,先至再決定要唔要同我一齊。」

他依舊沉默不語。

「我知道我可以唔講俾你知呢一切嘅事,但我知道紙包唔住火,可能終有一日你會知道我嘅過去,但係我更想坦誠咁面對你,因為...因為....你係我心入邊...好重要」

「我...我都唔知點講好。」

我倆沉默了好一陣子,但為了逃避這樣冷冰冰的氣氛,我想轉換了環境大概可以打破這樣的氣氛。

「咁不如我哋行吓石灘,無論係一個新嘅開始定係總結都好,當俾啲美好嘅回憶大家。」

「好啊我都好想同你行吓。」

我倆在那昏暗的石屎路上彳亍而行,這一次他沒有牽着我的手,只顧低頭走着。一旁的大樹快要掩蓋了路邊昏暗的黃燈,波瀾不驚卻顯得更加謐靜。我們在一旁寬闊的石級上席地而坐,近距離地看着海浪,原來是另一番風景,高樓大廈在水面上形成倒影,就好像反射出另一個世界。

風平浪靜卻更突顯我內心的忐忑不安,心中卻好像快要捲起千尺浪,這種心如亂麻的感覺,真的不好受。很想從他的口中得知答案,也許這一種就是他在這段時間的感受。在這一刻我發現,大概這一個男人,讓我學會了怎樣替他人着想。或許在將來的日子,他能教我更多更多,使我可以變得不再那麼自私。

涼風颯颯,使我不禁抱着自己。

「成日都唔帶褸。」

他一邊說,一邊脫下身上的外套給我。

「唔該你。」 我陰聲細氣地說出這一句,因為我真的是看不懂他會否接受我的一切,害怕他所說出的答案,是強差人意。

「如果冇咗我你點算呀。」

「我都唔知道,可能凍死左。」

「痴線。」

他的一句好像蘊含了一些意味,但我卻不敢再開口問他,只好以說笑的形式回應。

「做咩望住我?」

「你平時都成日望住我啦,我就唔可以望下你嘅咩。」

「有咩好望喎。」

「望下你有幾似豬。」

「喂呀,你又話我係豬。」

他終於露出了微笑,是真摯的微笑。

「你記唔記得你話過唔鍾意我食煙啊?」

「記得啊。」

「咁我哋嚟做個交易好唔好?」

「咩啊?」

「我以後都唔食煙,你都唔好再唔愛錫自己。」

「你咩意思呀。」

「你咁都聽唔明架,真係豬咁蠢。」

「講就講啦........」

「我想你做我女朋友好唔好?」

「好。」

他馬上把我抱入懷中,抱緊得讓我快要喘不過氣來。

就這樣我們成為了情侶。

「你今晚嚟我度好唔好?」

「好啊。」

來到他的家中,這一次我終於以不同的身份踏入這個門口,感覺很美妙。一路上我也笑容可掬,享受着這種能作為他女朋友的喜悅。

「咁我去沖涼先,你都冇咁快想沖㗎啦係咪係呀?」

「你點知㗎?」

「你當我第一日識你咩?」

「係啦係啦。」

「你唞一陣啦。」

「好啊。」

在他去洗澡的期間,我便玩手機,並發現大叔給我傳來訊息:

「你今日點啊?」

然而看着他的訊息,我不禁產生了疑惑,到底我應該怎樣處理令一份情愫。但其實我亦選擇了,況且我跟他許下了承諾,就更不可以讓Ango看見我和別的男生保持聯絡。

那麼我應該如何是好。

選項:
A:封鎖大叔並剷除所有聯絡

B:坦白我已有男友的事

C:跟大叔轉用另外一個通訊軟件聊天

D:把訊息視而不見
A!
好想知ango知道咗佢係臭雞會點
Jessica 嘅內心其實好孤獨I feel you
(雖然都好想繼續睇大叔隻貓
冇計啦女人呢加野習慣性遲到
好多謝你寫咁大篇野讚我真係好開心
篇文都終於嚟到大直路,見到一直有咁多讀者支持我真係好意想不到,話晒都係處女作就已經有咁多人嘅愛戴真係受寵若驚
希望我下一個故大家都會繼續咁支持我
繼續睇埋落去啦我唔會讓大家失望嘅
D
D 如果揀b 故事應該完結
D
B
B
b
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞