[選項故][少甜]我係臭雞,call me Jessica (3)

983 回覆
74 Like 5 Dislike
b
B
B 大叔真係好撚正
B
樓主你幾時做完proj
終於追到live

大叔
B!
我最後還是決定和Cindy共進午餐。

「喂衰婆做咩事呀?」

「食晏再講啦。」

「okok。」

我們來到了以往經常光顧的嘉寶漢堡,依舊挑選了相同的餐點後。我便發問:

「到底有咩事話俾我知呀。」

「係喎你唔提我都唔記得咗。」

她從褲袋中拿出手機並解鎖,大概是有什麼消息要跟我說吧。

「你依家係咪Del左88個Snapchat啊。」

「係呀,我冇再follow佢啦做咩事呀。」

「我都估到㗎喇,所以特登諗住開俾你睇。」

「做咩事呀?」

看着眼前的畫面只看見88和一個女生的合照,雖然沒有親密的接觸,但是可以看到他們兩人的距離十分靠近,而且臉上也掛住甜蜜的笑容。

我不知道這個女生是誰,但我並沒有感到妒忌或是不忿,我卻有點替他開心。

「就係咁樣你就特登叫我出嚟。」

「係呀話晒都係你個前男友吖嘛,點解你好似完全冇feel咁嘅。」

「我又唔係話冇feel嘅,而係覺得都過咗去啦。」

「咁是但你囉,話說你呢排點啊仲係同緊個條仔一齊呀?」

「邊條仔啊都冇一齊。」

「你知我講邊個㗎啦。」

「冇一齊喎。」

「吓,點解啊?」

「冇啊,覺得佢好似唔係真心對我咁。我都唔識講。」

「點會呀,但係我聽佢個friend講話佢好冧你個喎。」

「佢咁同你講姐可能。」

「但我見佢好似真係對你好上心個喎。」

「你又知咁。」

「話晒我都同佢個friend好過一排,點都會知嘅。」

「好過一排即係你又玩完啦。」

「係呀。」

「使唔使咁快啊。」

「係咁㗎啦,唔啱咪算囉。你小心啲呀,人哋等唔到你幾耐架咋。」

「等唔到咪算囉。」

於是我把和阿思的事情一五一十告訴給Cindy。

「吓就咁?咁如果你有朋友出事你都會去幫手啦,再講可能佢嗰陣唔知道咩事呢。」

我們亦是圍繞着這一個話題,讓我思想了不少。或許他真的是對我一心一意而只是我執迷不悟。」

「或許我也是時候給他一點機會,於是與Cindy 告別後我便給Ango 他傳訊息。」

「同你食唔到晏咁不如我哋食夜晚啦。」

「好啊食咩好啊你鍾意啦。」

「好啊我諗吓。」

「咁我陣間來接你呀不如你放幾點呀。」

「6點。」

到了放學的時候,他早已在火車站等候我了。

「等左好耐啊?」

「唔係呀我啱啱到站,我哋去邊度食好啊。」

「其實我冇諗呀。」

「咁不如去食牛角啊,我想同你食餐好。」

「好啊咁我去打個電話book位先。」

當我們到了又一城的牛角,然而距離入座還有一段時間,於是我們便周圍逛逛。我們走着走着便來到了一間蛋糕店門前,看着那些精緻的蛋糕真的讓我垂涎三尺。

「你想食蛋糕呀買囉。」

「唔好啦無啦啦做乜買蛋糕。」

「我買啦我都想食。」

「唔好啦費事嘥錢啦個蛋糕都幾貴。」

「咁好啦。」

「我去個廁所先。」

當我去完洗手間的時候,卻發現他已經失去了影蹤,於是我便打電話詢問他的位置。原來他自己到了四處閑逛我便去鄰近的服裝店尋找他。

「你做咩無啦啦過咗嚟睇衫㗎。」

「冇啊唔知你去幾耐呀嘛咪周圍行吓囉。」

「但你做咩好似好熱咁嘅。」

「冇啊呢度焗呀嘛,不過好似都應該差唔多到我哋㗎啦。」

在整個吃飯的過程中我們依舊談笑風生,然而一個熟悉的身影出現了打破我倆的氣氛。

「點解你會喺度嘅阿思?」

「咁啱嘅呢個係?」

「呢個係我男朋友呀。」

「你哋一齊返啊?」

「係呀,呢個呢?你女朋友呀?Hello」

她對着我點了點頭,我亦禮貌地向他點頭微笑。

「唔係呀,我朋友嚟㗎。」

我看着他的眼神,發現他並沒有注視著阿思的身上。然而在說話的途中,亦會不忘看我幾眼。

我不知道他的用意,但我只知道他在阿思的心目中已經沒有可能。

因為沒有一個女生會將曖昧對象的面前介紹自己的男朋友,但可惜的是剛才我並沒有看到Ango的眼神是否帶着一絲失望。

這一個簡單的碰面就這樣完結了,我們並沒有繼續剛才的話題,而我亦主動發問。

「佢係邊個呀。」

「佢係我個ex。」

「乜係呀。」

其實果次我咁啱趕住出去都係因為要有啲野幫佢手,我唔想因為呢啲小事好似要瞞住你咁樣。

「做咩突然之間咁誠實嘅。」

「因為我真係唔想冇左你。」

話畢,他便舉手向侍應說:
「唔該攞個蛋糕出嚟啊。」

「做乜買蛋糕嘅。」

「你想食呀嘛同埋我都想食。」

「你都會想食蛋糕嘅咩。」

「我就嚟生日啦嘛。」

「但係我驚你到時已經唔係我身邊,我好想可以同你有個更加好嘅回憶。sorry呀,我係咪好自私啊?」

他的這句說話卻狠狠地打到我的心裏,他這樣並不算自私。自私的是我自己因為害怕被傷害,而傷害了他。

其實他待我這麼好,我卻一直以小人之心度君子之腹。而且聽到中午的那番說話是否只是我太過想多了,是否我太過妖魔化這一個男生。

我所做的一切不論是怎樣,也只是在傷害這個男生。但他其實並沒有真正傷害過我,而我卻反之傷害了他,若然一個滿懷鬼胎的人在怎麼說他也不會承認或是坦白。

而且我確實地並不是他的女朋友,又有什麼權利在這裏質疑他。若然我真的想辱罵他的話,那就該應該成為一個擁有權利的人。而不是在這裏再三猜度這個對我真誠的人。

「點解你會咁諗?」

「因為我覺得你呢排好似都冇乜再點理,我其實我真係唔介意等你等幾耐都得。但係我真係唔想好似會打擾到你咁樣,要逼你同我傾偈,我唔想你覺得辛苦。」

這個突如其來的話題顯得格外沉重,不知道如何是好的我只好沉默起來。

「我唔知道你會唔會啦,但我呢幾排每一次send嘢俾你都會好小心del完又改。仲會諗使唔使send emoji嗰啲,就連一個好簡單嘅訊息都要諗好耐。」

「對唔住呀。」

「我仲會好傻咁成日睇住部電話,好想你快啲覆我。個電話震一下我都會好希望係你搵我,搞到我好似變到成個女仔咁。你好夜先覆,我.....我會好想問你做咩咁夜仲唔瞓。你隔好耐先覆我、我又會好想問你發生咩事,係咪有啲乜嘢忙緊。總之,有好多好多嘅時候,我都好多嘢想問你,但我又會好驚阻住你。」

「點會喎.......」

「我真係好想知你宜家係點睇我。」
選項:
A:「我都唔識講,但我知道心裏面依然有你嘅位置。」

B:「我唔想呃你,的確呢排有個人對我好好,但我知道我依然係對你有feel。」

C:「算啦。」

D:「其實我真係好驚你玩我,所以同你漸行漸遠。」
A
儲左幾日一次過睇,竟然live左
A
E 同Ango講其實知道阿思

唔知點形容 但係我係女仔聽到Ango咁講都會想交個心出黎同佢坦白好感動
D 但好想繼續睇女主做大叔嘅貓
B
B
A
D
C

無謂講得咁清楚,有個人對自己好都幾好丫
D
D
A
D
D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞