[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (55)買鏡頭抗疫

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
正路都A74啦
A73都兩年前產物
A7S3應該有需要過A74多啲 希望佢出齊兩部啦
傳就傳2X號同一日canon同sony都有野發佈
邊一日我就唔記得咗
今晚有event
同canon打對台
Canon、Sony 兩廠今次發表新品的時間亦可謂「前後腳」,其中 Canon 會在美國東岸時間的 4 月 20 日下午 1 時舉行網上直播,至於 Sony 的發佈時間就剛好早一小時。根據往績,Sony 第一代的 A7S 是在 2014 年 4 月發表的;至於第二代擁有 5 軸防震和 ISO 409600 高感光的 A7S II 就在 2015 年 9 月發表;A7S III 會否在原定的 NAB 展期發表呢?個人也不排除這個可能性,事關 Sony 自去年 10 月的 A9 II 後就沒有新的無反相機產品推出。

from 肥花
其實正路係出a7siii 講緊2015年出(好似係)
A7r都去到4
A73到而一刻除左個mon鳩之外sony自己都定位係一部入門機
正路就出a7s4 既
A7s3先岩
有無外置mon好介紹
睇過ninja但係唔捨得買⋯
a7s 呢類機既定位係咩? 分唔到有咩分別
有冇巴打用緊AD200/PRO?
想問下開HSS用Hi mode連拍回唔回得切電?
到A74出果陣時, 補5200應該差唔多夠錢賣機升級
9 高速
R 高解像
S 高感光/拍片
乜都冇 入門機
乜都無果部高感光都已經咁勁,A7SIII可以再勁到點呢
我覺得佢會係解像度code fps 上改
s 高感光過a73?
其實7s2係高感光過73
用A73的確訓練左攝影技術
當你拎去做野影相拍片
有時太急信左個mon但返去曝晒推唔返
下一次就會乖乖咁睇histogram同睇清楚先繼續影
發佈會有冇link?
為咗培養大家唔好依賴硬件嘅習慣
不惜downgrade硬件去逼你習慣
隔籬Canon R5拍片勁撚到

IB 8k raw, 4k120p uncrop
其實好難鬥
因為sony真係分好哂邊部專攻咩範疇
Canon一部過 如果真係要比要用a9ii
但睇番原來a9ii又唔夠a7sii用到咁高iso
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞