[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (55)買鏡頭抗疫

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
姐係要換鏡頭
我都有係其他地方影啊,不過番到屋企睇番啲相覺得麻麻地,好想del曬佢,得依張相見得下人
咁可以唔收到f/10嘅
下次試下去到f8就好
應該會好啲啲
大把人影左成日過百張得幾張見得人
好,咁我努力去試下學用lightroom ,唔該曬各位Ching
必經路黎
大家都要學行先學走
睇翻六年前未識影既相想一把車死自己
然後重遊故地影過
咁我嘗試下學lightroom先,唔該曬Ching
最緊要影多啲就應該會好啲,不過人大咗就少咗時間可以出去影相
係喎,我未試過f/8, 下次試下
再大啲都得架
無絕對答案架喎
所以影多啲練技術去試
做到自己滿意就OK

頭先講鏡頭問題
如果所有野都賴鏡頭問題咁會無底深陷
自己滿意就好
唔滿意既話 嗯......
但當然技術點好都突破唔到光學物理定律
1. 用腳架熄防震,避免相機自己誤判
2. 評估腳架有冇因大風或其他因素而拍攝期間輕微郁動,唔介意可以SHARE腳架資料
3. 夜景用MF,搵個位置自己手動對焦做參照,避免AF誤判
4. 如果冇快門線,用倒數5/10秒模式,避免按快門果刻已經輕微郁動部機
5. 可以試多幾款唔同白平衡,睇睇相偏黃定藍

感覺上似對焦唔準多於KIT鏡畫質問題,所以會建議從AF/MF以及快門線/倒數拍攝試返先
其他技術或可能性建議等巴打們補充
屎急痕想放左支55.8換支手動鏡玩 有冇介紹
要畫質可以考慮福仔/Zeiss Loxia
唔介意可能暗角就老蛙抵玩
特殊效果的話Lensbaby都有趣

不過都睇想你玩咩焦段先
如果棄55.8想要返相近的,推介Voigtlander65F2,可以玩埋微距,放大率0.5x
用緊A7R3
手上有24105 1635GM同 55.8
24105同55.8都想放左佢
24105質素係唔錯不過4光圈室內真係搞唔掂
因為有1635GM所以老蛙就未必玩住
一般黎講收光圈去到F8會有最好畫質表現
但F8~F10其實唔係差好多
一般擔心繞射而弱化畫質都係F13或再細D
不過影夜景有時唔收細光圈又冇星茫,或者唔夠時間形成光軌,睇你果刻想要乜效果啦啦
CHING可唔可以介紹多D手動鏡
好多網介紹極都係色馬 龍仔 三陽 老蛙
其實老蛙都唔一定係超廣角系手動鏡,佢近排都有支放大率達2X既微距鏡,而且之前都有支100mm既STF人像鏡幾有玩味

焦段選擇重要
但都睇睇玩手動鏡係想要平(國產鏡群),定係細支輕便(V仔有堆細光圈手動鏡),定係大光圈(V仔F1.2或中一F0.95),定係畫質先行(Loxia),定係玩鏡味(老鏡 / Lensbaby)

另外玩手動鏡要預時間俾自己慢慢扭&細味,可能日後影相未必適宜有伴同行,一人行動會冇咁大心理壓力
唔敢當,只係有幾支自娛咁
因為自娛,所以都只配合自己喜好&需要

手動老鏡真係唔識,只係借玩過幾次,要等資深巴打
老蛙鏡非自己所好,有時覺得暗角幾勁,可以親自試用判斷

福仔鏡原生E-Mount鏡就個人所好,講畫質都會好正,星芒SHARP
就我所見大致上有三種
一種細光圈超廣角但求輕便,只係體積細難免有暗角問題,例如V10F5.6,V15F4.5,V21F2.5咁
一種就以大光圈為賣點,評價普遍唔錯,例如V50F1.2,V40F1.2
最後就係以畫質最佳色散最少為賣點,除左V110F2.5以及V50F2外,仲有頭先講既V65F2,要注意V110F2.5以及V65F2都係微距鏡
福仔鏡會有電子接點,所以相機可以讀到鏡頭資料,依點都需要留意

Lensbaby就玩特殊效果,最出名就Velvet 56mm F1.6,依支開大光圈(F1.6~F4)會有柔焦效果,光圈細過F4就會變返Sharp
另外仲有幾種唔同既效果,例如Burnside或者Twist,有香港代理而且有時會有好平既優惠配搭,如果鍾意玩特殊效果可以去佢網站慢慢睇效果

中一光學支50mmF0.95好出名,上年出埋三代
不過因為似乎係夾硬做大個光圈,全開光圈時會偏soft加暗角,甚至有柔焦咁既錯覺
收到F2.8會變返Sharp

順帶一提近排玩緊支TTArtisan既11mm F2.8,大光圈魚眼鏡幾抵玩,二千蚊有找,邊緣扭曲位冇得要求畫質,不過中間位置開大光圈時都Sharp的

Zeiss既手動鏡未有幸玩過,不過出左好多一段時間,英文網站會有好多評測,基本上都一致睇好

如果真係好有興趣,建議花時間細味依個網
https://phillipreeve.net/blog/
點解想放支55.8嘅?
諗諗下放唔放都冇咩所謂
本身想玩手動 但又好似冇衝突 1支手動1支AF
最大問題係影唔到野食
如果咁手動鏡都係建議V65F2啦,可以微距影特寫
24105G都唔一定要咁早放,用遠攝端0.31x去影碟餸全相with散景都係好事
不過餐廳/用餐位置多數室內,而且色溫難控制
如果真係好想影靚嘢食,配合埋補光燈更好
我又唔係好pro咁要影到勁靚
55.8係想就咁一張都影唔到
SEL55F18Z放大率0.14做唔到特寫感覺,無法

補光燈其實唔貴,係用起上來大陣仗D
不過有足夠光源後食物色彩鮮艷,用24105G遠攝端又唔怕唔夠光(而且因為景深因素而好多時都要收細光圈),又唔怕環境色溫影響食物顏色

舉例有次係日本影鰻魚重
本身環境陰暗色溫偏黃,就算專心扶穩相機避免手震,影出來都係一片黃色
開返支燈後起碼分得出鰻魚/燒汁/白飯顏色,而且收細光圈唔怕唔夠光
前幾頁有個巴想升級可以收左佢
想買番黎改做紅外線機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞