[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (55)買鏡頭抗疫

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
當時人只係問條簡單問題,upgrade機定鏡好
你就引申到人地係器材撚,應該要睇多d書先咁
但你又點知人地本身冇睇開,一直有充實自己呢
一開波就用呢d睇少人既態度真係好?

自大同拋書包其實都冇咩問題,不過前提係要自己show到俾人睇真係有料先服到眾
1. 相關討論延伸至巴打問器材UPGRADE問題,內容與回應被有意引導去對器材UPGRADE建議無關,一定程度上對原Po巴打唔尊重

2. 如果認為原Po巴打可以唔換機換鏡,可以列明觀點或論據,巴打們見到會補充;從前兩頁回應去睇,你主要論點圍繞「好器材唔一定影到好相」,可以指教一下咩係好相,「好」係咩標準、建基於咩背景、話語權又誰定…etc,或者介紹下你珍藏嘅書單有何參考價值以及可以點切入,而唔係單單提出一種可能性就作結

3. 如果自稱學院派,可以係修辭合規範、用字更準確、引文更豐富的前提下開Post搵巴打討論,無需糾纏係品牌之下的Post去踩界討論;哪怕從攝影大師的角度論攝影意義(卡羅、布烈松、杜尚、森山大道、土門拳…etc),還是從哲學/社學學界的角度探討攝影與人的關係(《機械複製時代的藝術作品》、《旁觀他人的痛苦》、《觀看的方式》...etc),相信都有巴打卧虎藏龍可以和你一戰

4. 以攝影自娛又係唔係一定要睇書(假設唔係技術書,而係上一點提及的攝影意義思考),依點本身都可以討論亦容許各自有自己取態
其實不妨去盡d
如果器材對攝影唔緊要,不如賣曬所有器材,用心眼拍攝,影心靈寫真
我就用開鍵盤影相既
有冇咩鍵盤好介紹?
超平
有PRINT SCREEN掣就得
賣晒 慘
街價好似都係貴兩三舊
body only 都只係平佢呢個價100
算啦。。。明顯係佢唔明
正解,個問題係a73並唔係咩勁高級既fancy機,佢就講到好似叫人買a9咁。。。。
有無人用緊sigma 30.4
支apsc 35.8 同支蔡32.8全開都好soft
係我唔中焦定本身係咁soft
一陣叫你入機械鍵盤post又話你器材撚架喇
第一部電腦keyboard用filand ,而家仲用緊,
個插頭仲要駁線轉 ps2
收光圈呢?
sigma 30對比e35(原廠有oss果支)
sigma sharp D但..紫邊勁D重D大支D同無防震
e35就係全開soft,但收一級光圈會好利好多

結論
e35岩用係隨身機,拍片多既人
sigma 30岩影相多同唔介意紫邊只要sharp既人
用緊,光圈全開都好實, 冇得輸
我用又冇紫邊問題
重量就係重啲 但同機身比,都仲係平衡
至於oss 就睇用咩機 同埋平時影咩多,好多youtuber 都有機身,鏡頭有冇防震嘅combination 比較
或者 可以search 下你部機+想要枝鏡嘅result

Btw 拍片比較少用30/35 呢個range?
用e35拍片比較岩用係生活用
6400加依支+16-50拍下生活野唔錯

因為開工拍野習慣一支2.8 standard zoom加支55.8大部分野都夠用(機身係a73)
所以我日常先會有16-50+e35既組合
供參考
https://youtu.be/f8lymI5aHyo

片6:30
Sigma果支已經收左少少光圈f1.7紫邊都勁過Sony全開
供參考
https://youtu.be/f8lymI5aHyo

片6:30
Sigma果支已經收左少少光圈f1.7紫邊都勁過Sony全開
Diu
Sorry
襟多左兩個
收完實會有改善既
但有時想全開咁用就硬係覺得soft
不過睇埋上面其他巴打d comment三枝都係差唔多
可能試下收到f2.0 f2.2先用再試試佢
Thx all
a6600 + 18135都抵屌
又賣晒
我想問有去過冰島既巴打會帶咩鏡去影?
我遲下會去諗緊拎唔拎70200
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞