[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (55)買鏡頭抗疫

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
F4夠用的話就慳2k
要F2.8 就比多2K同埋要等期貨
唔係第2期訂仲有緊咩 6月中
24gm都有?
係好吸引,但支鏡冇防震唔知會唔會好大影響
如果唔介意像素差距
用手上支24 1.8Z好定買支FE35 1.8好呢
有冇FE35 1.8用家可以講下支鏡點
除咗紫邊勁同輕以外有咩特點
咩機先
A7R4
咁都頂到下crop完仲有2千幾萬像
想問下你地過相 會用咩方式?
card reader / camrote
A9 ii 出左熄機close shutter

等佢出埋落其他機
五軸防震效果係咪真係好明顯?對影相幫助好大?快門可以慢幾多?
youtube
放Sony Zeiss FE 35mm F1.8 (SEL35F18F) with B+W filter
行貨所有配件包裝齊,2019購入,鏡片無花無霉靚仔,鏡身無花有保護貼 ,買入左24.4就一直無機會用放防潮箱,連B+W filter

有興趣換鏡玩可加錢,特別想換55.8

TG:https://t.me/Lauming1bodyant
去到180mm, 你都唔會用F2.8 啦, 你去到F4-5 都夠你set 高d 快門
sony 嘅5軸防震好廢

唔知點解唔勁
點解唔會用2.8?
除非影人la, 你見如果打雀幾百mm 果d 光圈都唔係大
70180呢啲鏡本身都常用影人
同埋打雀長鏡光圈都係越大越好,
400mm都有2.8,600mm都有4
而做684,856而唔做628同828唔係因為冇用
而係因為物理同光學上做出嚟會太大
打雀好多時都都全開光圈,你快門上到2500以上,光圈唔夠大就要推ISO
而想收光圈令sharp位多啲,想「全隻清」嘅可能性係好低,你去到400 600 840 1200mm呢啲長焦嘅DOP本身就好窄
180打咩雀啊痴線
係,所以我話打雀幾百mm,龍仔咁細支,價錢又平,總有啲野係冇左嘅。重點係質素同gm 好接近
自己隻雀啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞