[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (55)買鏡頭抗疫

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
自己唔太用tele
印象中天長好似有得試,fb睇過話有
副廠鏡有,但有其他mount轉接就會得番10fps
係 平時有卷送
不過勝在d分有買一送一
利申有5萬分
買一送一但係佢限定即晚用...都無嘢抵買
買正價貨唔得咩
比我想像中貴
叫接受到嘅
70-200 2.8 10000鬆還可以啦
有無巴打想買 20.8G
換左分 想套現
有興趣留tg
原來youtube前幾日係度嘈base iso
好撚好笑
Ching 有咩高見
我都係因為呢壇野先對ISO 有多D認識
其實有冇懶人包總結
呢壇野牽涉左4個YouTube Channel
SP,膠攝,伍蛇同肥花,D片我就未睇晒,有D已經Delete左
暫時得出以下結論
每部相機都有自己嘅Base ISO
例如A7R3 有100 同 640兩個Base ISO
除此之外其他ISO 係機身運算後模擬出嚟
ISO 唔係愈低愈好,似乎係愈接近Base ISO 愈好

另外影相同拍片係IOS 應用上有大差異
主要因為拍片冇辦法長曝光

利申 : 新手留名學野
去睇下d reviews 做既 dynamic range test chart 就知DR 同ISO 既關係
A7r3得一個bass iso
Panasonic近年先出dual iso解決拍片高iso可以更多dr

Sorry 巴打
我求其Google A7R3 Base ISO
見第一個結果係Dpreview 寫住就以為係
以我認知
拍片係無長曝概念 所以佢要用base iso
而影相既理論上係唔洗睇base iso因為你都唔知你部機base iso係乜 而用最低iso可以無高nosie咁點解咁執著再用base iso (詳情就睇番wiki下一張相係數碼相機點得出黎)
利申:識好皮毛但我見伍sir俾人恥笑就覺好好竹大
其實伍sir同stephen講既野無錯
但伍sir屌人既位就兩回事黎
Base iso係有但咩時候用先岩呢個先問題
簡單講base iso
一般人係影相唔太需要理
因為現今機種raw file dr本身已好夠用
係極端畫面因為拍片dr窄(唔計拍raw片)
所以先要理解base iso黎拎最岩自己既dr

伍sir條片我無睇
但佢係好撚小氣
攝影雜誌果時成日block人
就係因為人地睇法唔同
根本係一座古老石山
R3係800
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞