[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (55)買鏡頭抗疫

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
你total 有咩鏡?
28 2.8
KIT28-70
70200GM
55 1.8
我帶1635gm同SAL70-300G
結果無咩機會換70300
70200 我覺得應該帶埋, 難得去到冰島wo
28 你可以帶埋, 因為已經你係最wide
歐洲真係長插Wide lens就啱
55mm,80mm 大光圈手動鏡 邊支最正?
如果唔會買鏡既前設下,我係你帶28-70加70-200g

你果支28 係咪指28/2 ?
打錯係2先岩
其實一路都想入枝廣角既
但1635好撚貴同埋2.8唔知應唔應付到極光(假設係睇到
龍仔個枝平成截又有少少想入
其實兩枝有無得比
龍仔果支1728 個焦距有小小老尷
手持3 橦別墅
你問我答
平少少老蛙15/2
1635gm一定夠應付,睇運氣好過
我去咗八日得一晚有極光
除非大爆發,用太wide影都係麻麻地
1635gm影極光冇問題呀
第1張現場睇,d極光係僅僅可見,不過都影到

好多時唔係大爆發肉眼睇以為係雲添
你終於買左啦,對焦係咪好爽?
我夾73 影小朋友覺得佢有原廠鏡8-9成功力,都算是可靠

唯1缺點,好L重
exactly
你用A9個體驗會更好
我用完支35 1.2換返2470GM, 覺得支GM輕身左
三枝大三元都係原廠F4 size weight price
三枝2.8定焦都係市場冇嘅wide macro
前玉暫時全部FE鏡都係67mm 仲要成像對焦幾好

真係睇到有放心機去design成個系統
T記對E mount好重視呀,希望Sony唔好寫衰個firmware啦
A73仲用緊v3.0.0
唔係話龍仔出左新fw應付sony咩
龍仔HK好似話改用afc冇事
即係afs有事 唔記得有冇記錯
BTW 3代or打後應該用afc仲快啦
龍仔用afc 會唔會好吃電?
我唔係重度用家 A73 2875 去旅行會預1日1粒
唔用就熄機 全程afc當afs咁用
多數100%出去 25~30%返 不過我唔知佢叉電座嘅%係咪準
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞