[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (55)買鏡頭抗疫

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
最主要係jpg同個電吸引,係我我會換r3
我地成日都係咁
電話又係,智能錶又係
但d鏡係share
佢近排仲想入手sigma 支60-600
我覺得好重囉仲話想去旅行用
二手A7ii 有冇機會2個月內跌穿4000
咁咪幾好
我用sony,條女係都要用om
兩個都影相好事嚟
一個影一個唔影
唔影個個會好悶
想入70-300 G, 有無巴打用過咩評價?
copy 自騰龍facebbok

70-180mm F2.8鏡頭介紹
鏡頭長度篇

由今天開始,我們將陸續加入一些70-180mm鏡頭介紹,首先是鏡頭長度。70-180mm F2.8 A056鏡頭在70mm時,鏡頭長度只有149mm(不足15cm),而鏡頭變焦至180mm時,鏡頭長度會伸長至179mm,增加2.9cm。伸展的幅度佔鏡頭約1/4,比現時的70-210mm及70-300mm更短。

可能大家會問,鏡頭採用外變焦方式,有機會入塵或影響對焦。有見及此,Tamron的設計師為鏡頭加入了防水滴鏡筒設計,同時減少鏡筒變焦時的精度公差,所以大家會發現,鏡筒即使在180mm垂直向天時,都會有非常緊密的鏡筒,並不會因地心汲力而縮回至70mm。

新的鏡筒設計不單止讓鏡頭重心平衡更貼近機身,同時無論70mm或180mm拍攝時均保持輕盈感,鏡頭淨重只有810g,使用67mm FIlter,所以在平放時不會「頂起」相機,鏡頭與機身仍保持水平和處身在同一的中軸線上。

如果大家都都鐘意影咪夠囉
得間可以去郊區影
旅行時影餐飽 對方都唔會係咁催
我諗你google 同 YouTube search下會快d
有冇人有用Sony E 70 -350mm apsc鏡?好吸引好想買
你到最後好可能上ff ,投資咁多落apsc 鏡成本效益比投資落ff鏡低喎ching
用apsc 機就用apsc 鏡

上FF到時放哂佢算
我有支24za唔捨得放
你都啱 我而家用緊6400都係配1655 2.8
諗住有機會上ff 先放
呢支用落r機有冇得諗
200-600啦
r4都可以嘅
r3就差啲
上去showroom 試吓先啦
係輕但個最近對焦有啲遠
重量/鏡價格應該會令到我冇咩機會上FF
支24105真係無得頂
個防震同放大率好夠用
啱哂影小動物
Ching你用緊咩body?
我都係用緊apsc 6400
me2 a6400
果兩支白色巨炮點領呀
影相姐 做姑尼咩
70350G平衡到長焦又唔過份既重量
個重量冇你想像中咁差
Hand held咁影一回事
但係攞出街嘅話用埋peak design strap其實都幾方便
不如睇相啦
70350G A6400

同個moon

之前果張Focus無呢張好
呢枝野好多review都話係好野嚟
依家啲g仔質素真係好好
但係我覺得真係要用長用apsc嘅諗法先買呢枝會好啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞